Nagyvilág

Az iráni elnök nem lesz ott a csúcsértekezletén

Az iráni nukleáris program kapcsán Moszkva és Teherán között keletkezett feszültségek miatt Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök nem vesz részt a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SOC) csúcsértekezletén.

Az üzbég fővárosban, Taskentben csütörtökön kezdődő csúcsértekezletén az iráni államfő nem lesz jelen – közölte egy magas rangú orosz forrás. Ennek ellenére Irán tervezi, hogy a csúcsra küldöttséget meneszt.

A 2001-ben alakult Sanghaji Együttműködési Szervezet tagjai Oroszország, Kína, továbbá négy közép-ázsiai volt szovjet köztársaság: Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Megfigyelői státussal bír India, Irán, Mongólia és Pakisztán. Szergej Prihogyko kremlbeli külügyi tanácsadó azt mondta, hogy a SOC taskenti értekezletén a résztvevők megfontolják új tagok felvételét a szervezetbe.

Moszkva és Teherán közötti kapcsolatok a közelmúltban romlottak meg, miután szemlátomást elfogyott Oroszország türelme az iráni atomprogram körüli vitákban. Moszkva immár hajlandó támogatni a perzsa állam elleni újabb szankciókat, és már meg is egyezett róluk az ENSZ Biztonsági Tanács többi tagjával. A BT eddig háromszor szankcionálta Teheránt, mert dacolva a BT követeléseivel nem hajlandó véget vetni az urándúsításnak.

Az orosz-iráni viszonyban tapasztalható fordulatról tanúskodik az, hogy Ahmadinezsád tavalyi újraválasztása utáni első útja még Moszkvába vezetett, de a minap már azzal vádolta Oroszországot, hogy “azoknak a pártját fogja, akik Irán ellenségei voltak az elmúlt 30 évben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik