Nagyvilág

268 millió eurós kárt okozott az árvíz Szlovákiában

Becslések szerint a májusi és a júniusi árvizek következtében 267,8 millió euró nagyságú kár keletkezett Szlovákiában - közölték a szlovák kormány szerdai ülése után Pozsonyban.

Ebből 176,5 millió eurót tesz ki a lakosság, a helyi és a megyei önkormányzatok vagyonát ért kár, míg az állam kára 91,3 millió euró. Területi megoszlásban a legnagyobb kár Kassa megyében keletkezett – 156,8 millió euró, amelyet a nyitra megye követ 73 millió euróval. Mindkét megyében magyarok lakta településeket is sújtott az árvíz.

A közlemény szerint előzetes adatokról van szó, s nagy a valószínűsége annak, hogy a végleges adatok magasabbak lesznek ennél. A mentési munkálatokban 2800 katona, 520 rendőr, 3200 tűzoltó és mentő, valamint a vízgazdálkodási vállalat 2200 alkalmazottja vett részt.

Az elemzések szerint néhány helyen soha nem látott, “ezeréves” víz volt. Eperjes környékén a Tarca vízállása 100 éves rekordokat döntött. Nyitra megye több folyócskáján és patakján 50 éves vízszintrekordok dőltek meg.

A szlovák kormány már múlt szombati ülésén 25 millió eurós kormányzati segélyt hagyott jóvá az árvízkárosultaknak. A kormány szerdán törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amelynek alapján összesen mintegy négymillió euróval megkurtítanák a politikai pártok állami támogatását, s azt az árvízben megrongálódott hidak felújítására fordítanák. A törvénymódosítást a parlament rendkívüli ülése elé kívánják terjeszteni, amelyet Pavol Paska házelnök csütörtökre hívott össze.

Az ellenzék ezt a kezdeményezést Robert Fico miniszterelnök és a koalíciós pártok kampányfogásának minősítette, s elutasítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik