Nagyvilág

Slota: szomjasnak néz ki Szvatopluk lova

Szomjasnak néz ki Szvatopluk lova a pozsonyi várban, s maga az egész lovas szobor nem túl jól sikerült alkotás - állítja Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

Slota kedden nyíltan bírálta a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) vasárnapi szoborállítási akcióját. Az SNS szerint a Smer ízléstelen kampányakciójáról volt szó, amelyre a többi koalíciós párt meghívót sem kapott.

Szvatopluknak, az “ószlovákok királyának” majdnem nyolcméteres, bronz lovas szobrát vasárnap késő este leplezték le a három legfőbb szlovák közjogi méltóság jelenlétében.

Slota úgy vélte, Szvatopluk “vitathatatlanul nagy szlovák volt”, de a szoboravatást nem volt helyes a választási kampány részévé tenni. “Mindenesetre úgy gondolom, hogy az a ló szomjas lehet, hogyha leül” – jegyezte meg ironikusan. “A véleményem az, hogy a szobor nem nagyon sikerült.”

A lovas szobron lévő “ószlovákok királya” felirat is heves reakciókat váltott ki korábban; neves történészek történelmietlennek minősítették. Az “ószlovákok” vagy “régi szlovákok” kifejezést a Fico-garnitúra kezdte el használni a Nagy-Morva Birodalom egyes személyiségeire, akiket a szakma morváknak mondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik