Nagyvilág

Máshol is szennyez a British Petrol?

Környezetvédők vészharangot kongatnak a kaszpi-tengeri olajfúrás kapcsán, a BP szerint minden rendben van.

A mexikói öbölben történt olajkatasztrófa hatására vizsgálat alá vonják a British Petrol Kaszpi- tengeri olajfúróját. A BP 1997 óta érintett az azerbajdzsáni energia-projekteben, mint például a Baku-Tbilisi-Cayhan gázvezetékben.

Helyi NGO-k (nem kormányzati szervezetek) régóta tartó küzdelmet folytatnak a fúrásoknak köszönhető kedvezőtlen környezeti hatások ellen. Egyes szervek arra hívták fel a figyelmet, hogy a mexikóihoz hasonló baleset történhet a Kaszpi-tengeren is. A Zöld Párt aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a nyomás növelése, és a minél több olaj kinyerése érdekében felhasznált hatalmas mennyiségű gáz már 2008-ban is majdnem balesetet okozott.

Környezetvédők arra panaszkodtak, hogy növekedett a Kaszpi-tenger szennyezettsége, Paul Stevens energia szakértő azonban cáfolta az aggodalmakat, mondván, a gáz nem fejt ki ilyen hatást. A kaszpi- tengeri fúrások stabil platformról, és sekélyebb vízből történnek, mint a mexikói. A BP állítása szerint az itteni műveletek során maximálisan figyelembe vették a biztonsági szempontokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik