Nagyvilág

Letartóztatták az amerikai hadsereg lebuktatóját

Az amerikai hadsereg letartóztatott egy 22 éves katonát, aki Washington rendfenntartóira rossz fényt vető felvételeket szivárogtatott ki.

A egyik bizalmas felvételt- melyen apache helikopterről iraki civileket, és egy újságírót lőttek le- a pilóta fülkéből csempészték ki 2007-ben, és idén áprilisban tették fel a Wikileaks közösségi oldalra.

A Kuvaitban fogva tartott Bradley Manning értesülések szerint a közösségi portálon úgy fogalmazott: Hillary Clinton és diplomaták ezrei kapnak világszerte a szívükhöz, ha egy nap arra ébrednek, hogy szigorúan bizalmas külpolitika információk tárháza válik elérhetővé a nyilvánosság számára.

A Védelmi Minisztérium a bizalmas információkat nagyon kényesen kezeli, hiszen nemzetünk biztonságát, katonáink életét érinti- nyilatkozta a pentagon szóvivője. Robert Gates védelmi miniszter az ügy kapcsán úgy fogalmazott: az emberek bármit közzé tehetnek anélkül, hogy vállalnák érte a felelősséget, miközben szódás üvegen keresztül szemlélődve nincs miből kiindulniuk.

Manninget egy Adrian Lamo nevű hacker dobta fel. Lamo elmondása szerint nem tett volna ilyet, ha Manning nem lett volna veszélyben: háborús övezetben volt, és bizalmas információt akart felszippantani, amennyit csak bírt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik