Nagyvilág

Horvátország EU-csatlakozását keserítené a szlovén ellenzék

A szlovén választópolgárok szűk többsége támogatta a horvát-szlovén határvita rendezését célzó megállapodást a kérdésről vasárnap rendezett népszavazáson, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján.

A referendumon részt vett választópolgárok 51,49 százaléka igennel, 48,51 százaléka nemmel szavazott – közölte az országos választási bizottság. A maradék kétezer szavazat már nem tudja megmásítani azt a tényt, hogy a lakosság támogatja a rendezési tervet. A részvételi arány 42,24 százalékos volt, a szavazásra jogosultak száma 1,7 millió.

Borut Pahor szlovén kormányfő az eredmény láttán “történelmi jelentőségű” döntésnek nevezte azt.

Janez Jansa, az ellenzék vezetője csalódottan úgy nyilatkozott, hogy az ország lakosságát megosztották egy olyan kérdésben, amelyben az embereket nem lett volna szabad megosztani. Hangsúlyozta, hogy bár az eredmény elgördíti a legfőbb akadályt Zágráb uniós csatlakozásának útjából, ő minden igyekezetével azon lesz, hogy parlamenti kereteken belül megakadályozza Horvátország EU-tagságát. A következő évben esedékes uniós bővítéshez ugyanis a szlovén parlament kétharmados többségére is szükség lesz, amelynek elérése az ellenzék nélkül lehetetlen.

A horvát miniszterelnök asszony, Jadranka Kosor hétfőn azt mondta: biztos benne, hogy a június 6-i referendum eredményének hatására megváltozik Jansa gondolkodása a zágrábi uniós csatlakozás kapcsán. Véleményét arra alapozta, hogy mind ő, mind pedig a szlovén ellenzéki vezető egy csónakban eveznek, tekintettel arra, hogy pártjaik a konzervatívokat tömörítő Európai Néppárthoz tartoznak, amely erőteljesen támogatja Horvátország EU-ba való belépését. Kosor hangsúlyozta: úgy gondolja, Szlovénia ezek után már semmilyen akadályt nem gördít Horvátország EU-csatlakozása elé.

Ivo Josipovic horvát elnök üdvözölte az eredményt, s Szlovénia, Horvátország és egész Európa győzelméről beszélt.

A két ország tavaly kötött megállapodása értelmében nemzetközi döntőbíróságra bízzák a tengeri határ kijelölésével kapcsolatos, 19 éve húzódó vita rendezését, s ezt volt hivatott megerősíteni a népszavazás. A döntőbíróság ítélete kötelező érvényű lenne mindkét országra nézve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik