Nagyvilág

Az USA új hozzáállást igér a Közel-Keleten

A Gázai övezetben kialakult helyzetre az Egyesült Államok új megoldási eszközöket igyekszik felkutatni -mondta az amerikai alelnök.

Joe Biden egy héttel a török segélyflottila elleni izraeli támadás után tárgyalt a Vörös-tenger partján lévő Sarm-es- Sejkben Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel.

Biden leszögezte: Washington Egyiptommal és más partnereivel arra összpontosít, hogy a gázai övezeti helyzet humanitárius, gazdasági, biztonsági és politikai vetületeire új megoldásokat kutasson fel. Nagyon fontosnak tartotta, hogy az izraeliek és a palesztinok közvetett párbeszédéből közvetlen tárgyalás legyen.

Az amerikai alelnök nyilatkozatában nem tett közvetlen utalást a segélyflottillát ért támadásra, de leszögezte, hogy a Közel-Keleten a status quo tarthatatlan. Múlt szerdán úgy vélekedett, Izraelnek joga van a Gáza felé tartó hajók leállítására, ellenőrzésére, hogy megakadályozza a fegyverek csempészését. Hozzátette: az US továbbra is aggódik az övezetben élő palesztinok sorsa miatt.

Az iráni nukleáris fejlesztésekkel kapcsolatban leszögezte: az iszlám köztársaság elleni ENSZ- szankciók ügye hamarosan lendületet kap. Az amerikai alelnök bírálta, hogy Teheránban nincs meg az akarat a komoly tárgyalásokra az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával – az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Kínával -, valamint Németországgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik