Nagyvilág

Már napi 10 ezer hordó kőolajat hoznak fel az olajfogóval

Mintegy napi tízezer hordó nyersolajat hoznak már fel a mélytengeri kútra helyezett olajfogó segítségével a Mexikói-öbölben.

A BBC1-nek adott nyilatkozatában Tony Hayward közölte, hogy ezáltal a mélytengeri kútból kiömlő nyersolaj nagy részét sikerül összegyűjteni.

Thad Allen tengernagy, az amerikai parti őrség parancsnoka szombaton azt mondta: mintegy hatezer hordó (950 ezer liter) kőolajat sikerült a felszínre hozni azóta, hogy ráhelyezték és működésbe hozták az olajfogó “sapkát” a kitörésgátlóra.

A nyersolaj vasárnap már 48. napja ömlik a Mexikói-öböl vizébe, miután április 20-án felrobbant és elsüllyedt a BP által üzemeltetett, a világ legmélyebb olajfúrását végző Deepwater Horizon nevű tengeri platform. A balesetben 11 munkás meghalt.

Csütörtökön sikerült ráhelyezni az olajfogó “sapkát” a kitörésgátlóra, miután levágták a berendezésről a sérült felszállóvezetéket. Doug Suttles operatív igazgató pénteken azt mondta a CNN hírtelevízióban, hogy egy-két napon belül stabilizálják az olajfogót, növelik az elfogott olaj mennyiségét, amely elérheti a feltörő mennyiség 90 százalékát. A BP az olajfogó sapkán levő szelepek elzárásával tervezi lassan növelni az elvezetett olaj mennyiségét.

Szakértők szerint a szivárgást legkorábban két hónap múlva lehet megszüntetni, amikor a BP mentesítő fúrásai több ezer méterrel a tengerfenék alatt elérik az olajkút csövét. A cég két ilyen fúrást kezdett, az egyiket május 2-án, a másikat május 16-án, várhatóan mindkettő augusztusban fejeződik be.

Az olajszennyeződés ugyanakkor elérte Floridát is. A leginkább sújtott Louisiana, valamint Mississippi és Alabama után ez a negyedik amerikai parti állam, amelyet elért az egyre terjedő olajfolt. Péntekig összesen 225 kilométernyi partszakasz szennyeződött be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik