Nagyvilág

Bírálják a fehér házi sajtó nagyasszonyát zsidókkal kapcsolatos kijelentése miatt

A Fehér Ház legendás riporterének, Helen Thomasnak egy zsidókkal kapcsolatos kijelentése miatt állásával kellene fizetnie egy volt kormányszóvivő szerint.

A 89 éves Thomas a napokban úgy nyilatkozott: “a zsidók menjenek a pokolba Izraelből (…) menjenek haza (…) menjenek vissza Lengyelországba, Németországba, Amerikába vagy mindenhova máshova”. A héten – még megjegyzései előtt – azt a kérdést feszegette egy fehér házi sajtótájékoztatón, hogy az Egyesült Államok miért nem ítélte el élesen a gázai segélyflottilla elleni izraeli kommandós támadást, amely kilenc aktivista halálát követelte. Thomas “szándékos mészárlásnak” nevezte az izraeli akciót, megjegyezve, “ha bármely más ország tette volna ezt, már fegyverben lennénk”.

A Hearst Newspapers kolumnistájaként dolgozó idős hölgy – aki rangjánál fogva a fehér házi sajtóértekezleteken az újságírók között az első sorban ül – kijelentésével bírálatok özönét váltotta ki.

Ari Fleischer, aki a Bush-kormány alatt volt szóvivő, és elmondása szerint annak idején kedvelte Thomast, arra szólította fel a Hearst Newspapers médiacsoportot: váljon meg az újságírótól. “El kell veszítenie az állását emiatt” – jelentette ki, megjegyezve, hogy Thomas megdöbbentő kijelentése szerinte a vallási tisztogatás pártolásával ér fel. “Ha egy újságíró ilyet mondott volna a feketékről vagy a hispanókról, már nem lenne állása” – mondta.

Elan Steinberg, a Zsidó Világkongresszus ügyvezető igazgatója szégyennek nevezte Thomas nyilatkozatát. “Bizonyára elég idős ahhoz, hogy emlékezzen a holokausztra és a második világháborúra, bocsánatkéréssel tartozik a nácik minden áldozatának” – szögezte le.

Thomas saját honlapján rövid bocsánatkéréssel reagált. “Mélyen sajnálom, amit a múlt héten mondtam az izraeliekről és a palesztinokról. (Megjegyzéseim) nem tükrözik azt az őszinte hitemet, hogy csak akkor köszönt béke a Közel-Keletre, ha minden fél elismeri, hogy kölcsönös tiszteletre és toleranciára van szükség. Hamar jöjjön el ez a nap” – írta.

A libanoni bevándorlók lányaként született Helen Thomas tíz amerikai elnök működéséről tudósított a Fehér Házból, karrierje csaknem 60 éve tart. Bírálatot kiváltó megjegyzései május 27-én hangzottak el a zsidó örökség ünnepén. A rabbilive.com portál egy kérdésére válaszolva a palesztinok kapcsán kijelentette: “Emlékezzen rá, ezt a népet megszállták, ez az ő földjük, ez nem Németország, nem Lengyelország”. Arra a kérdésre, hogy mit csináljanak a zsidók, felelte azt, hogy: “menjenek haza”.

Az egyébként liberális nézeteiről ismert Thomast alkalmazó Hearst-csoport úgy tűnik, nem akarja kirúgni az újságírót, szóvivője közölte: mélyen sajnálják, amit Thomas mondott, az nem tükrözi a Hearst véleményét, és Thomas bocsánatot kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik