Nagyvilág

Az Ensz főtitkára nemzetközi vizsgálóbizottságot akar

Nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ENSZ főtitkára a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás körülményeink a kivizsgálására - közölte vasárnap egy izraeli illetékes.

Ban Ki Mun javaslata szerint a testület munkáját Geoffrey Palmer volt új-zélandi kormányfő irányíthatná, és abban Törökország, Izrael és az Egyesült Államok képviselői vennének részt. A flottilla zászlóshajója és az incidens kilenc halálos áldozata török volt.

Banjámin Netanjahu izraeli kormányfő a világszervezet vezetőjével szombaton már megvitatta a vizsgálóbizottság felállításával kapcsolatos kérdéseket. Egy névtelenségbe burkolózó izraeli illetékes közlése szerint Netanjahu kormányának csúcsminisztereivel vasárnap ismét áttekinti kérdéskört.

Izraeli vezetők eddig a nyilvánosság előtt eddig csak arról tettek említést, hogy a Mavi Marmara nevű, török zászló alatt közlekedő hajó elleni hétfői kommandós akció során történteket izraeli vizsgálóbizottság külföldi megfigyelők bevonásával igyekszik feltárni.

Ban főtitkár Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel is megvitatta, hogy miképp lelehetne lefolytatni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a kérése alapján egy pártatlan vizsgálatot.

Izrael washingtoni nagykövete kijelentette, hogy országa elutasítja a nemzetközi vizsgálóbizottság gondolatát. “Az Obama-kormányzattal megvitatjuk, miképpen fog lezajlani a mi vizsgálatunk” – mondta Michael Oren a Fox News hírtévé vasárnapi műsorában. Izraeli vezetők a nyilvánosság előtt eddig csak arról tettek említést, hogy a Mavi Marmara nevű, török zászló alatt közlekedő hajó elleni hétfői kommandósakció során történteket izraeli vizsgálóbizottság külföldi megfigyelők bevonásával igyekszik feltárni.

Nicolas Sarkozy francia elnök is arra kérte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy fogadjon el egy “hiteles és pártatlan vizsgálatot” a Gázai övezetbe segélyszállítmányt vivő flottilla elleni izraeli fellépés ügyében – közölte a párizsi elnöki hivatal.

MIndeközben az iráni Forradalmi Gárda kész haditengerészeti kíséretet adni az izraeli blokád alá vett Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányok mellé. Ha az iráni vallási vezető, Hamanei ajatollah ilyen értelmű utasítást ad, “a Forradalmi Gárda haditengerészeti erői teljes mértékben készek arra, hogy kísérjék a szabadság és a béke flottilláit, amelyek a világ minden részéből érkező humanitárius segélyt visznek Gáza elnyomott népének” – nyilatkozta Ali Sirázi, a legfőbb vezető gárdán belüli képviselője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik