Nagyvilág

A német kormány a rekordméretű államadósság lefaragásáról tanácskozik

2015 végéig összesen 50 milliárd eurós megtakarítást terveznek, hasonló méretű takarékoskodás még nem volt az ország történetében.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az ülés kezdete előtt azt nyilatkozta, hogy a legszigorúbb konszolidálási irányvonal immár elengedhetetlen. Ennek keretében a minisztériumokat már előzetesen arra szólította fel, hogy a kétnapos tanácskozáson terjesszék elő takarékossági elképzeléseiket. Hétvégi videóüzenetében Merkel kancellár is az általános takarékoskodás szükségességét hangsúlyozta, utalva arra, hogy a megtakarítások a szociális kiadásokat sem kímélhetik. A kancellár szerint nem egyszerű állandóan a bevételeket növelni, a többi között immár szükség van a szociális biztonság rendszerének felülvizsgálatára. Merkel egyedüli tabunak az oktatást, illetve a kutatást nevezte.

Kiszivárgott értesülések szerint a legnagyobb méretű megtakarítást a munkaügyi minisztérium tervezi. Ursula von der Leyen miniszter – aki a legnagyobb költségvetési “szelettel” rendelkezik – mindenekelőtt a tartós munkanélkülieknek nyújtott támogatás csökkentését, illetve más munkaerő-piaci program átszervezését tervezi.

Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter már korábban javasolta az általános hadkötelezettség felfüggesztését, illetve a Bundeswehr létszámának nagyarányú csökkentését.

A tervezett intézkedések között szerepel az állami alkalmazottak létszámának, illetve fizetésének jelentős csökkentése, továbbá a különböző lakásépítési, illetve infrastrukturális fejlesztési programok befagyasztása is.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció tavaly novemberi hivatalba lépésekor elhatározott adócsökkentések már régóta lekerültek a napirendről, ehelyett a koalíciós pártok között már az esetleges adóemelésekről, illetve a a különböző támogatások megvonásáról kezdődött vita. Így a többi között felmerült az elmúlt években csökkentett áfa újbóli megemelése, illetve különböző korábbi adókedvezmények, illetve egyéb juttatások megvonása. Értesülések szerint a kormány hétfő délután közzéteheti a minden korábbinál drasztikusabb takarékossági program tervezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik