Nagyvilág

A közel-keleti feszültség enyhítésére szólított fel a pápa

A pápa vasárnap Nicosia fedett stadionjában bemutatott miséjében felszólította a világ közösségét, hogy tegyen sürgős és összehangolt erőfeszítéseket a Közel-Keleten uralkodó feszültség leküzdésére.

XVI. Benedek ciprusi látogatásának harmadik és egyben zárónapján bemutatta az Instrumentum Laboris című dokumentumot, vagyis a Vatikánban a közel-keleti katolikus püspökök részvételével októberben tartandó zsinat munkaanyagát.

A Közel-Keleten élő keresztények nem csak az egyház, hanem az egész demokratikus világ számára jelentenek “gazdagságot”, eltűnésük aláásná a pluralizmust a térségben – áll a munkaanyagban, amely szerint nemzetközi politika küzdőterén gyakran figyelmen kívül hagyják a keresztény közösség létezését.

A zsinati munkaanyag szerint az iszlamista szélsőséges megnyilvánulások az összes keresztényt, zsidót és muzulmánt fenyegetik.

Az évtizedek óta tartó izraeli-palesztin konfliktus, a nemzetközi és az emberi jogok be nem tartása, a nagyhatalmak egoizmusa felborította a térség egyensúlyát, és az ott élőkre olyan erőszakot kényszerített, amely a reménytelenségbe taszíthatja őket – mutat rá a vatikáni munkaanyag. A dokumentum szerint az izraeli megszállás olyan igazságtalan politika a palesztinokkal szemben, amelyet egyetlen keresztény sem fogadhat el.

A pápa a közel-keleti térséggel foglalkozó, októberben esedékes zsinattal kapcsolatban arról beszélt, hogy az esemény ki fogja domborítani a keresztény jelenlét fontosságát a bibliai földeken. Amennyiben a keresztények harmóniában akarnak élni zsidó és muzulmán felebarátaikkal és honfitársaikkal, a megbékélésért kell munkálkodniuk a térségben – hangoztatta a pápa.

XVI. Benedek ciprusi látogatásának utolsó napján avatják boldoggá Varsóban Jerzy Popieluszko lengyel papot, akivel 1984 őszén a kommunista rendszer titkosrendőrsége végzett. XVI. Benedek a meggyilkolt Popieluszko emlékét felidézve nicosiai miséjén úgy fogalmazott, hogy szenvedélyes szolgálata és mártíromsága annak a jelképe, hogy a jó legyőzi a gonoszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik