Nagyvilág

Megszólalt a pápa a Közel-Kelet ügyében

A Közel-Kelet sokat szenvedett keresztény közösségeinek támogatására szólított fel szombaton a ciprusi látogatáson tartózkodó XVI. Benedek pápa, éltető erőnek nevezve e közösségeket a térség békéje szempontjából.

A katolikus egyházfő háromnapos ciprusi zarándokútja egyebek közt a közel-keleti püspökök októberre tervezett római válságtanácskozásának előkészítését szolgálja. A térség számos püspöke utazott a héten Ciprusra, hogy találkozzon XVI. Benedekkel és átvegye az októberi tanácskozás vitairatát, amelyet vasárnap tesznek közzé.

Az elmúlt években keresztények ezrei vándoroltak ki a Szentföldről, Irakból és máshonnan a háborúk és a súlyos gazdasági helyzet miatt. II. Krizosztomosznál, Új Jusztiniána és egész Ciprus ortodox érsekénél tett udvariassági látogatásán a pápa azt mondta, hogy a Közel-Keleten folytatódó konfliktus “Krisztus minden követője számára aggodalom forrása kell legyen”. “Senki sem maradhat közömbös azzal szemben, hogy e zaklatott térség keresztényeinek szüksége van minden lehetséges támogatásra, hogy ősi egyházaik békében élhessenek és virágozhassanak” – mondta.

Az 1974 óta török és görög részre osztott földközi-tengeri sziget sorsával kapcsolatban XVI. Benedek azt kívánta, hogy Ciprus minden lakójának kellő bölcsessége és ereje legyen a máig megoldatlan a ciprusi kérdések közös erővel történő “igazságos rendezéséhez”.

Pénteki érkezése óta a pápa kényes diplomáciai egyensúlyozásra kényszerült. Nem sokkal érkezése után az erősen megosztott ciprusi ortodox közösség egyik vezetője, Atanasziosz limasszoli érsek éles kirohanást intézett az észak-ciprusi török köztársaságot egyedüliként elismerő Törökország ellen, etnikai tisztogatással vádolva a török kormányt, s azzal, hogy az egész szigetet szeretné megkaparintani. Benedek pápa erre nem reagált. Szombaton, látogatásának második napján azután Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi elnök is megpróbálta őt állásfoglalásra kényszeríteni Ciprus ügyében, jelenlétében felszólítva a nemzetközi közösséget, hogy tegye félre geopolitikai érdekeit, és gyakoroljon nyomást Ankarára a sziget újraegyesítése érdekében.

Hrisztofiasz és Dervis Eroglu ciprusi török vezető májusban újította fel régóta húzódó béketárgyalásait. Bár XVI. Benedek nem készül felkeresni Ciprus északi, török részét, szóvivője azt mondta, hogy a pápa valószínűleg fogad majd egy muszlim küldöttséget. A kicsiny ciprusi katolikus közösség tagjaihoz intézett beszédében az egyházfő a vallások közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, utalást téve a többségükben muzulmán vallású ciprusi törökökre. Még Ciprusra érkezése előtt a pápa azt mondta az őt kísérő újságíróknak: “nem szabad, hogy bármilyen módon beárnyékolja” az iszlámmal folytatott párbeszédet a törökországi püspöki konferencia elnökének néhány napja történt meggyilkolása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik