Nagyvilág

Izraeli katonák szálltak fel az ír segélyhajóra

Az izraeli katonák szombaton felszálltak a Gázai övezet felé tartó, segélyt szállító ír hajóra, s nem ütköztek ellenállásba - jelentette be az izrali hadsereg.

Izrael korábban közölte, hogy a hajót nem engedi kikötni Gázában, de megígérte, hogy a máshol kirakott segélyt, kellő átvizsgálás után, eljuttatja a rászorultaknak.

Az izraeli hadsereg szóvivője a kora reggeli órákban rádióüzenetben figyelmeztette a hajó legénységét, és a fegyverhasználatot kilátásba helyezte. A Gázai övezetnek szánt segélyt szállító ír hajó nem engedelmeskedett
az útvonalváltoztatási utasításnak, és továbbra is a blokád alá vont
övezet felé tart – erősítette meg szombat délelőtt az izraeli hadsereg.

Az akcióra a Földközi-tengeren, 55 kilométerre Gáza partjaitól került sor. Az al-Dzsazira arab hírtévé megszólaltatta a hajó egyik utasát, aki elmondta: az izraeliek követik őket, de egyelőre nem próbáltak felszállni a fedélzetre.

Az amerikai kormányzat tarthatatlannak véli a Gázai övezet izraeli blokádját, s a jelenlegi rendelkezések megváltoztatását sürgeti – közölte a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közleményben. Ugyanakkor felszólította a Gáza felé tartó újabb segélyhajót, hogy az erőszak kockázatának csökkentése érdekében változtassa meg útvonalát, kössön ki Asdod izraeli kikötőben, s a fedélzetén szállított humanitárius rakományt onnan szállítsák majd át a Gázai övezetbe.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő előre közölte: nem engedik meg, hogy az ír segélyhajó elérje Gázát. Ugyanakkor utasította a hadsereget, hogy kellő óvatossággal járjon el a Rachel Corrie nevű ír segélyhajó feltartóztatásában, vigyázzon az utasok épségére. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője korábban arról számolt be, hogy üzenetet küldtek a hajó fedélzetén lévőknek, szintén asdodi kikötésre kérve őket, s megígérve: innen a hajó szállítmányát az átvizsgálás után továbbküldik a gázai rászorulóknak.

A Rachel Corrie nevű hajó elleni akcióra öt nappal azt követően került sor, hogy izraeli kommandósok megostromoltak egy segélyflottillát, amely hat hajójával át akarta törni a Gázai övezet köré vont blokádot. Akkor az egyik hajón összecsapások robbantak ki, s kilenc török aktivista az életét vesztette. A hétfői izraeli akció nagy felháborodást keltett világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik