Nagyvilág

Európa-szerte tüntetnek Izrael ellen

Mind Londonban, mind Párizsban ezrek tüntettek szombaton a Gázai övezetbe indult segélyszállító hajó elleni, halálos áldozatokat követelő hétfői izraeli támadás miatt, az övezet blokádjának feloldását követelve.

A londoni tüntetők a Stop The War Coalition felhívására gyülekeztek a miniszterelnöki rezidencia előtt, ahonnan az izraeli nagykövetség elé vonultak, jelszavaikkal Palesztina felszabadítását, az “izraeli kalózkodás” megfékezését, Gáza “ostromának leállítását” követelve, és azt kiáltozva, hogy “Mindannyian palesztinok vagyunk!”. Nagy többségük palesztin zászlót emelt a magasba.

Ugyancsak a palesztinokkal vállalt szolidaritás jegyében tüntettek a francia fővárosban. Itt a Bastille környékén gyülekeztek. Egy felirat tanúsága szerint a menet részesei voltak egy zsidó szervezet, a Francia Zsidó Szövetség a Békéért tagjai. “A Gáza elleni blokád a kívánttal ellentétes hatást vált ki Izrael szempontjából” – mondta egyikük a Reuters televíziónak. Egy francia, aki ott volt a megtámadott török hajón, azt fejtette ki, hogy szolidaritást nyilvánítani a palesztinokkal “semmi esetre sem jelenti azt, hogy az ember terrorista”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik