Nagyvilág

Újvidéki lap: szükség volt a Trianon-emléknapra

A trianoni békeszerződés a mai napig közvetlen módon kihat a határon túli magyarok életére, ezért igenis szükség volt június 4-e emléknappá nyilvánítására - írta az újvidéki Magyar Szó.

“Nem tudom, mennyire testközeli élmény az egy átlagos anyaországi számára, hogy a hadseregbe érkezve katonatársai megkérdezik tőle: “Te magyar vagy? Mit keresel itt? Miért nem a magyar hadseregben szolgálsz?” – írja a szerző.

“Megtörténhet, hogy a saját nevedet olyan írásmódban látod viszont, hogy kevésbé szerencsés esetben el sem tudod olvasni, előfordulhat, hogy az utcán megvernek csak azért, mert magyarul beszéltél” – sorolja, majd felteszi a kérdést: vajon ez a Trianon-emléknap most enyhít valamit is ezeken a következményeken? “Önmagában nem. De végre van egy nap, amikor nevén nevezzük a gyereket. Nem sütjük le zavartan a szemünket, ha megkérdeznek bennünket, magyarként mit keresünk itt” – adja meg a választ.

A magyar Országgyűlés hétfőn fogadta el a június 4-ét – a trianoni békeszerződés aláírásának napját – a nemzeti összetartozás napjává nyilvánító törvényt. A parlament pénteken emlékülést tart a békeszerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik