Nagyvilág

Szlovák lap: Trianon továbbra is nyílt seb

Már régen történelem lehetne a trianoni békeszerződés, ha nem létezne "egy tényező, amely Trianont továbbra is nyílt sebbé teszi - a magyar kisebbségek a szomszédos országokban" - írja a Sme.

A szlovák liberális lap szerint ezt a tényt eddig az egyik fél sem volt képes megfelelő módon feldolgozni. A cikk kifejti: a magyar kisebbségekhez “jutott” államoknak meg kellett volna egyezniük a kisebbségekkel, s biztosítani őket arról, hogy nem akarják asszimilálni. A magyar félnek pedig véglegesen meg kellett volna értenie, hogy már nincs értelme tovább játszani az esetleges határmódosításokkal, mert azzal semmi sem oldódna meg.

A cikk szerzője szerint mindkét oldal elvarázsolt körben forog, s képtelen megérteni a másikat, miközben a történelmi mítoszok újratermelődnek. Sok szlovák máig is Budapest ötödik hadoszlopának tartja a magyarokat, ezt a veszélyt szerintük egyedül úgy lehet véglegesen elhárítani, ha megsemmisítik a magyar kisebbséget.

Önvizsgálatra van szükség a magyar oldalon is. Világosan látni kell, hogy amit a magyarok a közös Kárpát-medencei hazának tartanak, az a nem magyarok számára egy elnyomó impérium volt – vélekedik a cikk írója.

Kiutat a helyzetből csak egymás jobb megértése hozhat. A szlovákoknak meg kell érteniük, hogy a magyarok egyre növekvő többsége nem kívánja a történelmi Magyarország visszaállítását vagy a határok revízióját, mert ez egyszerűen nem érdekli őket. Szerinte a magyaroknak pedig azt kell megérteniük, hogy úgy kell viselkedniük, hogy ezt a dolgot a többiek elhiggyék nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik