Nagyvilág

Pénzbírság a rasszista francia miniszternek

A volt belügyminsizter egy politikai rendezvényen tett sértő megjegyzéseket egy arab származású résztvevőre, most fizetnie kell érte.

Megbírságolták a volt francia belügyminisztert, miután bűnösnek találták egy tavalyi rasszista megjegyzése miatt. Brice Hortefeuxnak tavaly lemondott tisztségéről, miután egy nyilvánosságra került videó tanúsága szerint viccet űzött egy arab fiatalból.

A felvétel egy informális politikai rendezvényen készült, ahol a belügyminiszter az asztal túlsó végén ülő, arab származású résztvevő kapcsán azt állította: mindegy, hogy katolikus, disznóhúst eszik, és alkoholt fogyaszt „nem felel meg a prototípusnak”. Kollégája megjegyzésére, miszerint az illető közülük való, Hortefux csak annyit mondott: mindig szükségünk van egyre, a gond ott kezdődik, ha sokan vannak. A politikus tagadta az őt ért vádakat, és állította, hogy megjegyzései a nála lévő fotókra vonatkoztak.

A bíróság döntésének értelmében a kiszabott 750 eurósa bírságon felül további 2000 eurót kell fizetnie különböző antirasszista csoportoknak, az ex-miniszter fellebbezni kíván a döntés ellen.

Franciaországban él a legnagyobb európai muszlim közösség, melynek integrációja nem minden esetben zökkenőmentes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik