Nagyvilág

Izraeli lap a katonai művelet részleteiről

Részletesen tárgyalta pénteken a Jediót Ahronót című izraeli napilap a Gázai övezetbe segélyt szállító nemzetközi flottilla elleni kommandós akciót, a művelet előkészületeit, annak végrehajtását, illetve a következményeit.

A lap értesülése szerint a “Tengeri Szellő” nevű művelet legmagasabb szintű előkészületei februárban kezdődtek. Az izraeli hatóságok kezdetben próbálkoztak Törökországnál közbenjárni, és diplomáciai úton igyekeztek megakadályozni a hajókonvoj elindulását a Gázai övezet felé, de ezek az erőfeszítések nem jártak sikerrel.

Izrael a hírek szerint Egyiptommal is kapcsolatba lépett a flottilla ügyében. Kairó felajánlotta, hogy a palesztinbarát aktivisták partra tehetik az egyiptomi el-Arís kikötővárosban a küldeményüket, és azt majd eljuttatják Gázába. Ezt a megoldást azonban a segélyflottilla szervezői nem fogadták el.

Egyedül Ciprus volt hajlandó együttműködni Izraellel, és nem engedte, hogy a konvoj hajói kikössenek a partjainál.

Miután a legmagasabb szinten döntés született arról, hogy a konvojt feltartóztatják, és a hajókat Asdod kikötőjébe irányítják, a haditengerészet kommandósai különleges kiképzést kaptak, illetve saját fegyvereik mellett felszerelték őket tömegoszlató eszközökkel is. A haditengerészet kommandósainak vezetője döntött arról, hogy nemzetközi vizeken tartóztatják fel a hajókat. Ennek célja az volt, hogy még napkelte előtt meglepjék a művelettel az aktivistákat, jóllehet fennállt a veszélye annak, hogy Izraelt utólag “kalózakcióval” vádolhatják meg.

A katonák beszámolói szerint a török komp megrohamozása után több tucat aktivista a fedélzeten vasrudakkal és késekkel támadt a kommandósokra. A Jediót Ahronót szerint a hajó utasai által készített, majd a hadsereg birtokába került videofelvételek szerint egyes aktivisták a katonák védelmére keltek.

A “kudarcnak” tekintett művelet után Benjámin Netanjahu kormányfő és a védelmi miniszter döntött úgy – Törökország nyomására -, hogy az aktivistáknak el kell hagyni Izraelt. A hadsereg ezzel szemben azt remélte, hogy a hajó utasainak kikérdezése nyomán bizonyítékokkal támaszthatják alá azt, hogy Izrael szándékos “provokáció” áldozata lett.

A Gázába tartó konvoj egyik hajóján utazott egy szerb operatőr, akit a szervezők azzal bíztak meg, hogy vegye filmre a küldetést. Srdjan Stojiljkovic elmondása szerint a katonák csendben közelítették meg a hajót, majd hanggránátokat vetettek be, hogy át tudjanak szállni a fedélzetre. A hajón tartózkodók a katonákra irányították a fényszórókat és a fedélzeten található tűzoltó készülékeket. Ezután kommandósok ereszkedtek le egyenként a fedélzetre egy helikopterről, és “kitört a pánik”, ropogni kezdtek a fegyverek. Fegyvertelen aktivisták rárontottak az egyik katonára, elvették a fegyverét, őt magát pedig ledobták a fedélzetről – mesélte az operatőr szerb sajtójelentések szerint. Arról is beszámolt, hogy látta, amint az egyik aktivistát főbe lőtték, a golyó az áldozat két szeme közé fúródott.

Stojiljkovic próbálta filmre venni az eseményeket, de elmondása szerint az izraeli hatóságok a személyi okmányokon kívül mindent elkoboztak az őrizetbe vett utasoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik