Nagyvilág

Foglyokat kér számon Kínán az USA

elszólította az Egyesült Államok pénteken a kínai hatóságokat, hogy engedjék szabadon a Tienanmen téri diáklázadás leverése után őrizetbe vett politikai foglyokat.

Csatlakozunk a nemzetközi közösség más tagjaihoz, és arra biztatjuk a kínai hatóságokat, hogy bocsássák szabadon mindazokat, akik még mindig büntetésüket töltik amiatt, hogy részt vettek a 21 évvel ezelőtti békés megmozdulásokon – mondta Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő. Hozzátette: arra kérik a kínai kormányt, hogy tegye közzé azoknak az embereknek a lehető legteljesebb listáját, akiket a megöltek, a bebörtönöztek, vagy az eltűntek között tartanak számon.

Ugyancsak arra bátorítjuk Kínát, hogy védelmezze meg polgárai egyetemes emberi jogait, beleértve azokét is, akik békés eszközökkel lépnek fel a fennálló rendszer ellen – fűzte hozzá Crowley.

Ellentétben az egy évvel ezelőtti 20. évfordulóval – amikor a hatóságok jelentős biztonsági erőket felvonultatva kitiltották az újságírókat a Tienanmen térről – pénteken Peking központi tere a megszokott mindennapok képét mutatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik