Nagyvilág

Fico: barna pestist exportál a magyar kormány

Robert Fico szlovák miniszterelnök a Le Figaro francia lapban megjelent interjújában kritizálta a magyar kormányt.

Fico szerint a kettős állampolgárságról szóló törvény “része a Fidesz hivatalos stratégiájának, amely a Trianon előtti Nagy-Magyarországhoz való visszatérést célozza”. “Képzelje el, hogy több ezer polgár felveszi a magyar állampolgárságot: a magyar politikusok úgy viselkednek, mintha Dél-Szlovákia a területük részét képezné!” – jelentette ki a Le Figarónak a szlovák kormányfő.

Fico szerint Orbán Viktor úgy tesz, mintha Szlovákia nem is létezne. E kijelentését azzal támasztotta alá, hogy a magyar kormányfő első hivatalos látogatása Lengyelországba vezetett, ezzel – szerinte – azt demonstrálva, hogy Magyarország és Lengyelország egymással határos országok.

Robert Fico a francia lapnak hangsúlyozta, hogy “értékek közötti konfliktus alakult ki a mély antifasiszta hagyományokkal rendelkező Szlovákia, és a szélsőséges ország között, amely exportálja a barna pestist'”.

A szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatban Fico kifejtette: “Persze, lesznek kivételek. A csehekkel például készek vagyunk tárgyalni. És a magyarokkal? Éppen ők azok, akik nem akarnak tárgyalni”. A szlovák kormányfő szerint várhatóan nem sok szlovák állampolgár folyamodik majd magyar állampolgárságért. “Nincs semmi okuk erre: a gazdasági helyzet sokkal jobb itt!” – mondta. Hozzátette: a törvény nem irányul a magyarok ellen és célja a szlovák nyelv védelme.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik