Nagyvilág

BP: az olajfogó működni fog

A BP bizonyos abban, hogy a Mexikói-öbölben a mélytengeri kútra helyezett olajfogó működni fog és összegyűjti a feltörő nyersolaj nagy részét; a szerkezeten keresztül pénteken már napi ezer hordós ütemben vezették fel a kőolajat a felszínre.

“Elég biztos vagyok benne, hogy működni fog” – közölte Doug Suttles, az olajkatasztrófáért felelős brit cég operatív igazgatója az ABC televízióban, hozzátéve, “valószínűleg nem az olaj egészét, de nagy részét el fogja tudni vezetni”.

Az ezer hordós (158 ezer liter) mennyiség csak töredéke a becsült 19 ezer hordós (3 millió liter) szivárgásnak. A BP az olajfogó sapkán levő szelepek elzárásával tervezi lassan növelni az elvezetett olaj mennyiségét.

A nyersolaj pénteken már 46. napja ömlött a Mexikói-öböl vizébe, miután április 20-án felrobbant és elsüllyedt a BP által üzemeltetett, a világ legmélyebb olajfúrását végző Deepwater Horizon nevű lebegő platform. A balesetben 11 munkás meghalt.

A kárelhárítást irányító amerikai parti őrség csütörtök éjjel közölte a jó hírt, hogy sikerült ráhelyezni az olajfogó “sapkát” a kitörésgátlóra, miután néhány órával korábban, nehézségek árán levágták a berendezésről a sérült felszállóvezetéket. Mivel a tervekkel ellentétben szabálytalan szélű vágás keletkezett, a tömítőgyűrű illeszkedése nem tökéletes, az olaj egy része elszökik.

Doug Suttles operatív igazgató azt mondta a CNN televízióban: egy-két napon belül stabilizálják az olajfogót, növelik az elfogott olaj mennyiségét, amely elérheti a feltörő mennyiség 90 százalékát.

Szakértők szerint a szivárgást legkorábban 2 hónap múlva lehet megszüntetni, amikor a BP mentesítő fúrásai több ezer méterrel a tengerfenék alatt elérik az olajkút csövét. A cég két ilyen fúrást kezdett, az egyiket május 2-án, a másikat május 16-án, várhatóan mindkettő augusztusban fejeződik be.

Tony Hayward, a BP vezérigazgatója közölte: cége és az amerikai szövetségi hatóságok fokozták a tisztítási műveleteket. “Sokáig itt leszünk, elismerjük, hogy ez csak a kezdet” – mondta. Már 30 ezer munkás dolgozik a szennyeződés feltartóztatásán, illetve eltakarításán; ebből 15 ezer a BP és a parti őrség alkalmazottja, 15 ezren pedig önkéntesek vagy a nemzeti gárda tagjai.

Közben olyan hír is felröppent, hogy kezd meginogni Tony Hayward alatt a vezérigazgatói szék. Bár a BP igazgatótanácsa még támogatja őt, szakértők szerint lehet, hogy állásával kell fizetnie, amiért még mindig nem tudta megnyugtatóan lezárni az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófáját. Több félresikerült nyilatkozata is hozzájárulhatott a BP-vel szembeni bizalomvesztéshez és a vállalat értékcsökkenéséhez. A BP április 20. óta piaci értékének 40 százalékát vesztette el, ez közel 70 milliárd dolláros csökkenés. Ha az amerikai igazságügy-minisztérum bűnvádi eljárást indít a cég ellen, akkor az nagy változásokhoz fog vezetni.

Péntekig már 225 kilométernyi partszakasz szennyeződött be a Mexikói-öbölnél fekvő államokban, és az olajfolt közelít Floridához.

Laura Bush volt first lady az ABC pénteki műsorában azt mondta: nincs miért vádolni Barack Obama elnököt, aki szerinte minden tőle telhetőt megtesz a katasztrófa elhárítása érdekében. “Akárcsak mi tettük a Katrina (hurrikán) esetében” – mondta. Férje, George Bush előző elnök tekintélyét súlyosan megtépázták azok a vádak, hogy kormánya késedelmesen reagált a Mexikói-öböl térségében nagy pusztítást végző 2005-ös hurrikánra. A republikánus ellenzék egy része az olajkatasztrófát Obama Katrinájának nevezi.

Obama elnök pénteken – az elmúlt hat hétben már harmadik alkalommal – Louisiana államba utazik az olajkatasztrófa ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik