Nagyvilág

Az ausztrálok morcosak Obamára

Barack Obama idén másodjára mondta le ausztráliai útját. Az amerikai elnök a mexikói olajfolttal kapcsolatos teendőire hivatkozva törölte programját.

Barack Obama idén másodjára mondta le ausztráliai és indonéziai útját. Az elnök a mexikói olajfolttal kapcsolatos teendőre hivatkozva törölte programját. Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök akceptálta ugyan a történteket, de a helyi média kevésbé volt megértő. Egy ausztrál lap riportja egyenesen úgy fogalmazott: ez a csiki-csuki politikailag szégyenteljes az elnöktől, aki szóban rendre hangsúlyozza az amerikai-ázsiai kapcsolatok fontosságát, de a gyakorlatban keveset ad.

Az amerikai elnököt számos hazai kritika érte amiatt, hogy nem reagált kellő gyorsasággal a természeti katasztrófára. Az olaj több mint 40 napig szennyezte ellenőrizetlenül a Golf Áramlatot, melyre eddig nem volt példa au USA történetében.

Az elmaradt találkozó nem kedvez az ausztrál miniszterelnöknek, akinek az elmúlt hetekben romlott a megítélése, és aki népszerűségének növelését látta Barack Obama látogatásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik