Nagyvilág

Tarthatatlan a gázai blokád Ban Ki Mun és Blair szerint

A Gázai övezet blokádjának azonnali feloldására sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán Izraelt.

Hasonló felszólítást intézett a zsidó állam kormányához Tony Blair volt brit miniszterelnök, a közel-keleti béke előmozdítását célzó “kvartett” különmegbízottja, valamint Jimmy Carter egykori amerikai elnök is.

Az Arab Liga külügyminiszterei úgy határoztak: “minden eszközzel áttörik” a blokádot, Joe Biden amerikai alelnök viszont úgy vélekedett: Izraelnek joga van a Gáza felé tartó hajók leállítására, ellenőrzésére, hogy megakadályozza a fegyverek csempészését. Ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is aggódik az övezetben élő palesztinok sorsa miatt.

Ban Ki Mun szerint a blokád éppen ellentétes eredményt hoz, mint amit az izraeliek remélnek, s emellett tarthatatlan, illetve erkölcstelen. Tony Blair úgy vélte: Izraelnek meg kellene engednie, hogy a házak, az egészségügyi hálózat, az áram- és vízszolgáltatás helyreállításához szükséges anyagok bejussanak a Gázai övezetbe. Jimmy Carter pedig leszögezte: Gáza ostromának kudarcot vallott politikája főleg a civileket sújtja.

Az Arab Liga külügyminiszterei rendkívüli kairói tanácskozásukon szerda este úgy döntöttek: az arab államok csoportja az ENSZ-ben a Biztonsági Tanács összehívását kezdeményezi azért, hogy a testület határozatban kötelezze Izraelt a gázai blokád azonnali feloldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik