Nagyvilág

Hősként ünnepelték a török aktivistákat

Megérkezett Törökországba csütörtökre virradóra az izraeli erők által feltartóztatott gázai segélyflottilla több száz aktivistája, akiket Isztambul egyik terén mintegy tízezer ember hősként ünnepelt. Ezzel egy időben a görög légierő egyik szállítógépe 35 aktivistát (köztük 31 görögöt) vitt Athénba, az algériai légitársaság gépe pedig 31 embert Algírba.

Egy izraeli szóvivő szerint csütörtökre virradóra összesen 527 aktivista hagyta el a zsidó államot repülővel, nagy többségük Törökországba. S már csak a segélyflottilla 10 tagja van Izraelben: hárman nem részletezett technikai okokból, heten pedig azért, mert a hétfői katonai akció, a hajók feltartóztatása során megsérültek, s kórházban ápolják őket.

A szerda esti akció során elsőként – három különgépen, orvosi felügyelet mellett – összesen 19 sérült aktivista érkezett Törökországba: őket azonnal kórházba szállították. Ezután három másik gép 466 emberrel szállt le Isztambulban. E gépek hozták a hétfői katonai akció során meghalt kilenc ember holttestét is. Az érkező aktivistákat (többségük török) Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes fogadta a repülőtéren.

A légikikötő előtt mintegy ezer ember gyűlt össze, palesztin és török zászlókat lobogtatva, s Izrael-ellenes jelszavakat kiabálva. Isztambul egyik terén pedig tízezren gyűltek össze, hősként ünnepelve a török aktivistákat, s Simon Peresz izraeli, valamint Barack Obama amerikai elnök arcképeit égetve. A tömeg nagy része később hazament.

Kitoloncolták

Izrael kedden este döntött úgy, hogy a hajók fedélzetén elfogott mintegy 650 embert kitoloncolja. Egy részük Jordánia felé hagyta el a zsidó államot: közöttük voltak azok az algériaiak is, akik csütörtökre virradóra az Air Algérie különjáratával jutottak vissza hazájukba.

Izrael hétfő hajnalban nemzetközi vizeken megrohamozott hat, segélyszállítmánnyal megrakott hajót, amely a Gázai övezetbe tartott, semmibe véve a zsidó állam által meghirdetett blokádot. Az incidensben a flottilla kilenc nemzetközi aktivistája vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek, köztük izraeli katonák is.

Feloldás

A Gázai övezet blokádjának azonnali feloldására sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán Izraelt, s hasonló felszólítást intézett a zsidó állam kormányához Tony Blair volt brit miniszterelnök, a közel-keleti béke előmozdítását célzó “kvartett” különmegbízottja, valamint Jimmy Carter egykori amerikai elnök is.

Az Arab Liga külügyminiszterei szerda este úgy határoztak, hogy “minden eszközzel áttörik” a blokádot, Joe Biden amerikai alelnök viszont úgy vélekedett: Izraelnek joga van a Gáza felé tartó hajók leállítására, ellenőrzésére, hogy megakadályozza a fegyverek csempészését. Ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is aggódik az övezetben élő palesztinok sorsa miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik