Nagyvilág

Florida partjait is ellepheti a hatalmas olajfolt

Tíz kilométerre megközelítette Florida partjait, és már pénteken el is érheti a turisták által kedvelt fehér homokos partszakaszt a Mexikói-öbölben terjedő olajszennyeződés.

Florida a negyedik amerikai állam, amelyet érint az olajszennyezés. A parti őrség szakemberei vízen úszó korlátokkal próbálják megvédeni a veszélyeztetett partszakaszt. Közben a legsúlyosabban érintett Luisiana állam kormányzója bejelentette, hogy a Fehér ház engedélyt adott öt hatalmas homokgát megépítésére.

Közben sikerült kiszabadítani a sérült olajcsőből az oda szerdán beszorult gyémántfűrészt, és folytatódhatott az újabb kísérlet a szivárgás megszüntetésére. Eszerint a megsérült kút megrongálódott részét a robot-tengeralattjárók fűrészekkel levágják, majd arra egy zárószelepet helyeznek el, amelyen keresztül az olajat tartályhajókba pumpálják.

Barack Obama közben sürgette az amerikai kongresszus demokrata és republikánus képviselőit, hogy fogadják el az új amerikai energiapolitikát, amely véget vetne az olajcégek adókönnyítésének.

A BP vezetője a Financial Times csütörtöki számában megjelent interjújában elismerte, hogy nem voltak felkészülve egy mélytengeri szivárgásra. “Kétségbevonhatatlanul igaz, hogy nem voltak meg az eszközeink, amelyeknek meg kellett volna lennie” – mondta Tony Hayward.

A Miami egyetem kutatása szerint már csaknem 24,500 négyzetkilométernyi vízfelszínt borít olaj, viszont a szennyeződés nagy része a víz alatt gyűlik össze, amelynek méretét felülről lehetetlen megbecsülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik