Nagyvilág

Százak kényszerülnek kultúrházba Szlovákiában

Több száz embert kellett kilakoltatni hajnalban Szlovákiában, ahol a kiadós esőzések miatt megáradt kis folyók és patakok településeket öntöttek el.

Kelet-Szlovákiában a Kisszebeni járásban lévő Jernye falu melletti romatelep mintegy 150 lakóját az éjjeli órákban szállították el a helyi kultúrházba, mert a telep víz alá került, és lakhatatlanná vált. A falu házai is veszélybe kerültek, ezért homokzsákokból töltést emeltek. Hasonló a helyzet az Eperjesi járásban fekvő Szinyén, ott 500 emberről kellett gondoskodni.

A szomszédos Bártfai járásban pedig a patakok kiléptek medrükből, és a kora
reggeli órákban három település elvágott a külvilágtól: Kavicsost, Livóhutátt, Keresztfalut.

Kisszeben járási székhelyen a Tarca okoz gondokat, hiszen a házak pincéi már tele vannak vízzel. Ez több környező településen megtörtént már. Ezért harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Délnyugat-Szlovákiában az Újvári, a Nyitrai és az Aranyosmaróti járásokban vannak komoly problémák. Az Érsekújvárhoz közeli Hullon mintegy száz helyi lakost a kultúrházba telepítettek szerda reggel, mert a házakat elöntötte a víz. “Kora reggel átszakadt a helyi patak gátja, s három utca víz alá került” – közölte Pavol Gulás polgármester. A védekezésbe tűzoltók és katonák is bekapcsolódtak.

A történtek miatt Érsekújváron az éjjel összeült a regionális válságstáb, hogy megvitassa a Nyitra megye egyes részein kialakult helyzetet és a helyszínre érkezett Robert Kalinák belügyminiszter is. A veszélyeztetett falvakba – elsősorban Érsekújvár környékén – katonákat irányítottak, hogy segédkezzenek a védekezésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik