Nagyvilág

Nem áll majd sor magyar útlevélért Ukrajnában

Kárpátalján a magyarok meglehetős nyugalommal fogadták a magyar állampolgárság felvételének lehetőségéről szóló hírt – írta kárpátaljai riportjában a Deutsche Welle rádióállomás ukrán adásának internetes honlapja.

“Anyaországuk soha nem határolódott el a kárpátaljai magyaroktól, akik közül sokaknak már van magyarigazolványuk, és bizonyos munkavállalási és oktatási kedvezményekkel is rendelkeznek” – magyarázza megfigyeléseit a lap.

“Magyarország mindig gondoskodott a kárpátaljai magyar iskolákról, felsőoktatási intézményekről, tankönyvekkel és más oktatási eszközökkel látta el azokat, s támogatta a kulturális intézményeket is” – olvasható a tudósításban, amely szerint Magyarország szembe ment a schengeni szabályozással és 30-ról 50 kilométerre bővítette a kishatárforgalmi övezetet.

A riport szerint a magyarok nem érzékelnek elnyomást az ukrán hatalom részéről, hiszen Kárpátalján magyar nyelvű újságok jelennek meg, van regionális magyar televízió, sőt Beregszászon magyar színház működik, és az idén anyanyelvükön tehetnek emelt szintű érettségit a magyar iskolák végzősei.

A tudósításban megszólalt Kőszeghy Elemér, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökhelyettese, aki szerint kicsi a valószínűsége a kárpátaljai magyarok áttelepülésének Magyarországra, mert szerinte “aki el akart menni, az már rég megtette”.

“A gazdasági helyzet az egyetlen tényező, amely ösztönözheti a kettős állampolgárságot. Magyar útlevéllel ugyanis szabadon lehet mozogni az Európai Unióban, nem törődve a schengeni vízummal” – fogalmazott a politikus, aki szerint még nem tudható, miként reagál majd erre az ukrán hatalom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik