Nagyvilág

Trianon-emlékművet állít Slota

Trianon-emlékművet állít fel Révkomáromban, a szlovák-magyar határon a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) június 4-én. Megmutatják a magyaroknak, hol a határ – mondta Slota. Fico helyesel.

Az SNS akciójával demonstrálni akarja, hogy Révkomárom szlovák város. Ugyanakkor a helyi „magyar önkormányzatnak, amely nem a szlovák állam érdekeit védi”, meg akarja mutatni, hogy „nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban” – fogalmazott Jan Slota, a párt elnöke. „Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár” – tette hozzá.
Slota bejelentette, hogy a párt Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni „Trianon-emléktáblákkal”. Részleteket a tervekről nem mondott, s nem válaszolt arra sem, hogy rendelkeznek-e az emlékművek, táblák elhelyezéséhez szükséges engedélyekkel.

Az SNS országos vezetése évek óta vitában áll a révkomáromi önkormányzattal, amely nem akarja engedélyezni, hogy Cirill és Metód szláv hittérítők szobrát a köztéren helyezzék el. A szobor most a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon áll, s a szervezet helyi vezetése elégedett a helyzettel, nem kíván rajta változtatni.

Kételyek Ficóban

Robert Fico kormányfő később közölte: a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a kormány teljes mértékben támogatja az SNS kezdeményezését, s a révkomáromi emlékjel elhelyezésén az ország legfelsőbb politikai vezetői is részt vesznek. Szerinte még nincs döntés arról, hogy csütörtökön, vagy pénteken kerül-e sor az akcióra. Elmondta: ez válasz lesz a magyar Országgyűlés azon döntésére, amellyel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját.

„Arról van szó, hogy a magyar parlament elfogadott valamit Trianonról, valamit, ami nem európai, ami veszélyes és destabilizáló hatású. Mi pedig azt akarjuk elmondani Trianonról, amit mi gondolunk helyesnek. Azt, hogy ez egy reális történelmi alapokon nyugvó döntés volt 1920-ban. Olyan döntés, amely a II. világháború után foganatosított lépésekkel együtt alapját képezi a háború utáni elrendezésnek, amit a Szlovák Köztársaság tiszteletben tart” – mutatott rá Fico. „Ha ezt nem tennénk meg, bizonyos kételyek merülhetnének fel Szlovákia területi integritásával, a Szlovákia és Magyarország közötti határral kapcsolatban” – hangsúlyozta, és bejelentette, hogy részt vesz a rendezvényen.

Választ adnak

A kormányfő ugyanakkor élesen bírálta a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, amely szerinte veszélyes, revizionista, gyengíti Közép-Európa stabilitását, indulatokat szít, Szlovákia számára elfogadhatatlan. Szerinte a dokumentumból teljességgel hiányzik azoknak az okoknak, magyar hibáknak a felsorolása, amelyek Trianont eredményezték. „Úgy látszik, hogy az önvizsgálat hiánya jellemző a magyar politikusokra és a politikára” – jegyezte meg Fico.

Példaként megemlítette: 1990 júniusában, amikor az akkori magyar parlament egyperces csönddel kívánt megemlékezni Trianonról, a Fidesz azt elutasította, Európa-ellenesnek, revizionistának minősítette és kivonult a teremből. Szerinte ma ugyanazok az emberek Trianon felülvizsgálatát akarják. Szlovákia ezt határozottan visszautasítja. A szlovák kormány szerdai ülésén határozatot, valamint válaszintézkedéseket fogad el a magyar döntéssel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik