Nagyvilág

Török katonákat öltek kurd lázadók

Kurd lázadók rakétákkal lőttek hétfőn egy dél-törökországi haditengerészeti támaszpontot, a támadásban hat katona életét vesztette, és kilencen megsebesültek - közölték a török hatóságok.

A lázadók az Iskenderunban található haditengerészeti logisztikai bázis ellen intéztek rakétatámadást egy országútról, ahonnan rá lehet látni a támaszpontra. A török katonák viszonozták a támadást, és hajtóvadászatot indítottak a támadók ellen, lezárták a környékbeli közlekedési útvonalakat. Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint nem tudni, hogy a viszonttámadásban megsebesültek-e a támadók.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár kurd szervezet az utóbbi időben egyre gyakrabban támadta meg a hadsereg állásait az ország északkeleti részében, de haditengerészeti létesítmények csak ritkán szerepelnek a célpontjaik között.

A szervezet bebörtönzött vezetője, Abdullah Öcalan nemrégiben bejelentette, hogy felhagy a Törökországgal való párbeszéd keresésével, azzal vádolva a kormányt, hogy nem vesz tudomást a békére vonatkozó felszólításairól.

Az összecsapások azután fokozódtak, hogy a török legfelsőbb bíróság decemberben betiltotta a kurd lázadókkal kapcsolatban álló egyik pártot. A PKK ország délkeleti részének elszakadásért harcol. Az összecsapásokban 1984 óta több tízezren vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik