Külföld

Megszavazták a megszorításokat Romániában

admin
admin

2010. 05. 31. 20:19

A román kormány reméli, hogy már június közepe előtt életbe lép a bér- és a nyugdíjcsökkentést magában foglaló két törvénytervezet, amelyeket hétfőn küldött meg a kabinet a parlamentnek.

Mihai Seitan munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a két jogszabály június 15. után lép életbe, a nyugdíjcsökkentés csak az év hetedik hónapjától kezdve lesz érvényes, és nem júniustól, ahogyan eredetileg tervezte a kormány.

Az Emil Boc vezette román kormány vasárnap rendkívüli ülésen fogadta el azt a két törvénytervezetet, amelyek egyebek között 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak béreit és 15 százalékkal a nyugdíjakat.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció – amelyet a független törvényhozók és a nemzeti kisebbségek frakciója is támogat – úgy döntött, hogy úgynevezett felelősségvállalási eljárással terjeszti a parlament elé a két tervezetet, így azok parlamenti vita nélkül is elfogadhatók.

Várhatóan kedden dönt a parlament vezetősége arról, hogy a kormányfő mikor ismerteti a parlament két háza előtt a megszorító intézkedéseket tartalmazó csomagot. Az ismertetés időpontjától kezdve három nap áll az ellenzék rendelkezésére, hogy kormánybuktatásra irányuló bizalmatlansági indítványt nyújtson be.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) már bejelentette, hogy él ezzel a lehetőséggel, a szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatja. A bizalmatlansági indítványról a parlament két házának kell szavaznia az indítvány benyújtásától számított újabb három napon belül. A Boc-kabinetnek távoznia kell hivatalából, amennyiben megszavazzák az indítványt, elutasítás esetén viszont a megszorító intézkedések automatikusan elfogadottnak tekinthetők.

Az ellenzék még ez után is késleltetheti a jogszabályok érvénybe lépését, hiszen a két tervezetet megtámadhatja az alkotmánybíróságon. A szociáldemokraták jelezték, hogy ezzel az eszközzel is élni akarnak.

A parlamentben körülbelül 55 százalékos többséggel rendelkező román kormánynak azért fontos az időtényező, mert a megszorító intézkedések sikeres alkalmazásától függ, hogy megkapja-e Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött többoldalú hitelmegállapodás soron következő, 850 millió euró értékű részletét. A kérdésben döntő IMF vezetőségi tanácsa június végén ülésezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.