Nagyvilág

Hadgyakorlat kezdődött a két Korea határán

Több ezer dél-koreai katona részvételével, harci helikopterek támogatásával nagyszabású hadgyakorlat kezdődött hétfőn az észak-koreai határ térségében.

“A mai hadgyakorlatot a hadsereg egyik hadteste hajtotta végre” – nyilatkozott hétfőn a dél-koreai vezérkar szóvivője. Az újabb déli erődemonstráció egy északi támadás elhárítását szimulálta egy folyó mentén, Hvacshon körzetében, a két Korea határának közelében.

Ez a legnagyobb méretű hadgyakorlat március 26. óta, amikor elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó – Szöul szerint észak-koreai torpedótámadás következtében -, ami jelentősen kiélezte a két Korea közötti feszültségeket.

A Cshonan 1200 tonnás korvett elsüllyedésével kapcsolatos nemzetközi vizsgálat, amelyben amerikai, brit, ausztrál és svéd szakemberek vettek részt, megállapította, hogy azt egy észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedó okozta. A tragédiában 46 dél-koreai tengerész vesztette életét.

Hétfőn négy orosz szakértő érkezett Szöulba a dél-koreai hadihajó pusztulása körülményeinek kivizsgálására. A szakemberek kedden kezdik meg a hajóroncsok és a tragédia helyszínén a tengerből kiemelt észak-koreai torpedóhajtómű tanulmányozását. Szöul korábban kínai szakértőket is meghívott az eset kivizsgálására.

Phenjan tagadta felelősségét a katonai incidenssel kapcsolatban, amely a legsúlyosabb a koreai háborút 1953-ban lezáró fegyverszüneti egyezmény óta. Dél-Korea megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba, Észak-Korea pedig “általános háborúval” fenyegetett arra az esetre, ha újabb szankciókat vezetnek be ellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik