Külföld

Gasparovic: Trianon a béke pillére

admin
admin

2010. 05. 31. 19:25

Szlovákia számára történelmi jelentőségű a trianoni békeszerződés - szögezte le Ivan Gasparovic szlovák államfő a dokumentum aláírásának 90. évfordulója alkalmával.

“Az első olyan dokumentumról van szó, amely összhangban a nemzetközi joggal kinyilvánította a szlovákok akaratát egy új közigazgatási egységben való életre, mely közigazgatási egység történelmileg, földrajzilag és jogilag is kivált a megszűnt Ausztria-Magyarországból” – olvasható a nyilatkozatban.

Az államfő leszögezte: a trianoni szerződés “az önálló Szlovák Köztársaság és a stabil, békés Közép-Európa építésének egyik legjelentősebb történelmi pillére”. A trianoni szerződés “érvényes nemzetközi dokumentum, amelyet minden részt vevő fél saját akaratából írt alá,…be kell tartani, céljait és következményeit nem szabad megkérdőjelezni ” – mutatott rá Gasparovic.

“A (trianoni szerződés) felülvizsgálatára irányuló felszólításokat, a Trianon-ellenes emlékművek állítását és a közép-európai határok új politikai eszközökkel történő átrajzolására ösztökélő felhívásokat az integrálódó 21. századi Európa körülményei között anakronisztikusnak, veszélyesnek és általánosan elfogadhatatlannak tartjuk” – szögezte le a szlovák köztársasági elnök. Gasparovic aláhúzta: mindez sérti a trianoni békeszerződést, és Szlovákia az ilyen tevékenységet “határozottan elutasítja”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.