Nagyvilág

Feljelentettek egy nigériai ír püspököt

XVI. Benedek pápa küldötteket meneszt az ősszel Írországba, hogy vizsgálják ki alaposan a katolikus országban történt, papok által elkövetett pedofil ügyeket, és legyenek segítségére a helyi egyháznak a megtisztulásban. Hétfőn a pápa elfogadta egy feljelentett nigériai ír püspök lemondását.

A pápai küldöttek először négy egyházmegyébe látogatnak el, hogy elemezzék azt a helyzetet, amelyet a papok által kiskorúak ellen elkövetett “tragikus események” váltottak ki – áll a Szentszék közleményében.

A pápai küldöttség munkájában egy brit és egy amerikai bíboros, valamint két kanadai püspök vesz részt. Küldetésük nem merül ki abban, hogy a hosszú éveken eltussolt pedofil eseteket ügyében nyomozzanak, hanem azt is ellenőrzik, hogy megfelelő intézkedések születtek-e a hasonló esetek megelőzésére.

Öt másik pápai küldöttet is kineveztek. A csoport tagjai New York érsekének a vezetésével az írországi katolikus tanintézetekben és szerzetesrendekben zajló életet vizsgálják meg.

Eközben XVI. Benedek hétfőn elfogadta a dél-nigériai Benin City püspökének, az ír származású Richard Anthony Burke-nek a lemondását, akit az a vád ért, hogy a 80-as években szexuálisan molesztált egy 14 éves kislányt. A főpap elismerte, hogy többször szexuális kapcsolatot létesített a lánnyal, de azzal védekezett, hogy áldozata már nagykorú volt első találkozásukkor. Burke Dublinben nyilvánosságra hozott nyilatkozatában szégyenét és fájdalmát fejezte ki, hogy felelőtlenül és helytelenül cselekedett, de fogadkozott, hogy kiskorúakat sohasem molesztált.

A katolikus egyházfő a kánonjog 2. bekezdésének 401. cikke alapján adott helyt a püspök lemondásának. Ez a cikk lehetőséget ad arra, hogy “betegség” vagy “más rendkívüli ok” miatt egy főpap 75 éves kora előtt is kérheti nyugdíjazását. Burke ellen egykori áldozata, a nigériai születésű, de már Kanadában élő Dolores Atwood tett feljelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik