Nagyvilág

Rohamrendőrök oszlattak Kosovska Mitrovicában

NATO-békefenntartók és az Európai Únió rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) ötven rendőre avatkozott be.

Mintegy kétezer albán tüntetett amiatt, hogy a szerbiai önkormányzati választások részeként a koszovói város északi, szerbek lakta felében is szavaztak a lakosok. Szerb ellentüntetők százai köveket és petárdákat dobáltak, ahogy a rendőrök és a kéksisakosok megpróbálták távol tartani egymástól a híd két oldalán tolongó szerbeket és albánokat. Szemtanúk szerint tízezer dühös szerb skandálta a “Szerbia, Szerbia” jelszót. Két szerb könnyebben megsérült a kőhajigálások miatt.

A majdnem 90 százalékában albánok lakta Koszovó 2008-ban hirdette ki egyoldalúan függetlenségét, amelyet Belgrád soha nem ismert el. A körülbelül 120 ezres koszovói szerb kisebbség csaknem fele a terület északi részén él egy tömbben, a másik fele szerte Koszovóban kisebb-nagyobb foltokban, zárványokban. A szerb kisebbség elutasítja az együttműködést az albán irányítású intézményekkel és az EULEX erőivel, s a koszovói albán hatóságoknak nincs befolyásuk Észak-Koszovóban.

A szerb kormány támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy a legnépesebb észak-koszovói városban, Mitrovicában, illetve egy kelet-koszovói nagyközségben, Novo Brdóban is rendezzenek önkormányzati választást az ott élő szerbek. A mitrovicai albán tüntetők, többségükben az 1998-99-es háború veteránjai, azonban úgy vélik, hogy a választás sérti Koszovó szuverenitását.

Kosovska Mitrovicában 13 szerb pártra szavazhatnak az urnákhoz járulók. A szerb hatóságok adatai szerint mintegy 20 ezer ember voksolhat, köztük 2 ezer, jelenleg Szerbiában élő menekült. A kelet-koszovói Novo Brdóban 1700 szerb él.

Az Európai Unió jogellenesnek tartja a Koszovóban megszervezett szerb helyhatósági választásokat. Az egyedüli legitim választások azok, amelyeket a koszovói hatóságok bonyolítanak le – hangoztatta még szerdán Pristinában az EU koszovói különmegbízottjának, Peter Feith holland diplomatának a szóvivője. Egy stratégiai dokumentum tervezete szerint, amelyet Peter Feith és Pristina készített, és amely januárban jelent meg, a koszovói albán hatóságok szeretnék kiterjeszteni tényleges befolyásukat Észak-Koszovóra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik