Nagyvilág

Magyarország különleges Parovnak

Magyarországon fellépni mindig különleges élmény - mondta Parov Stelar, az elektronikus zene Európa-szerte ismert osztrák képviselője, aki július 1-jén a soproni VOLT Fesztivál egyik sztárfellépője lesz.

A linzi zeneszerző és producer évente többször is koncertezik Magyarországon, budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt. Legutóbb május elején, a pécsi Europe Mania fesztiválon lépett fel zenekarával, a Parov Stelar Banddel, amelyet július 1-jén a VOLT Fesztiválon, július 14-én pedig a Veszprémi Utcazene Fesztiválon hallhat élőben a magyar közönség.

“Korábban az volt a benyomásom, hogy minél keletebbre megyek, annál lelkesebb a közönség” – fogalmazott a Svájctól Budapesten át Grúziáig sokfelé koncertező zenész arra a kérdésre, hogyan fogadják a zenéjét Európa különböző vidékein.

Szerinte azok közé a szerencsések közé tartozik, akiknek a rajongói együtt ünnepelnek a zenészekkel, nem pedig csak állnak a színpad előtt. Elárulta, hogy Magyarországon nagyon hamar sok barátot talált, és a fellépések “mindig különlegesek, mert úgy érzem, nagyon jól ismerem az itteni embereket. Mintha a barátaimnál nyaralnék”.

Parov Stelar zenéjét leggyakrabban egyedi hangzású, dzsessz-, szving-, funk- és popelemekkel vegyes nu-dzsesszként jellemzik. “Folyamatosan új, érdekes elemekre találok, amelyek aztán valamilyen formában a zenémben is felbukkannak” – fogalmazott ennek kapcsán.

Magyarország különleges Parovnak 1

Azt is elmondta, hogy zenei érdeklődése egészen korán a Beatlesszel kezdődött, és ma is igyekszik lépést tartani a kortárs zenével. Az ihlet forrása sokféle, az ötletet a dalokhoz néha egy hangulat, néha egy másik dal vagy csak egy zenei minta adja. Leggyakrabban egyszerűen csak leül és azzal kezdi, ami ott van, így zenéje nagyban tükrözi aktuális lelkiállapotát.
“Ha az ember sokat utazik, megtanulja értékelni saját hazáját is. Mindig nagyon szívesen jövök haza, és töltök egy kis időt otthon nyugalomban, kreatívan” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy nemrég kiköltözött szülővárosából, Linzből a városon kívülre.

Arról, hogy milyen dalokat várhatnak a magyar rajongók a nyári koncerteken, csak annyit árult el, koncertműsorát mindig a könnyedebb dalaiból állítja össze.
“Elképzeléseimhez zenésztársaim és Yola B., az énekes hozzáadják saját igazán egyéni hangzásukat, így nincs két egyforma élő szám” – közölte Parov Stelar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik