Nagyvilág

Komoly feszültséget jósol Szlovákiával az elemző

Szabados Krisztián, a budapesti Political Capital politikai elemző intézet ügyvezető igazgatója az Új Szó című szlovákiai magyar lapnak nyilatkozva azt állította, hogy a Fidesz rövid távú érdekei alapján hajtotta keresztül gyorsan az Országgyűlésen az állampolgársági törvény módosítását.

Szerinte a most alakuló magyar kormánynak az az érdeke, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) mindenképpen tagja legyen a választások utáni szlovák parlamentnek.

“Szlovákiának és Magyarországnak is az lenne a hosszú távú érdeke, hogy egyik országban se legyen erős szélsőjobboldal, de sajnos a hosszú távú nemzeti érdekek és a rövid távú politikai érdekek általában nem szoktak találkozni egymással. Itt most politikai-taktikai érdekek dominálnak mindkét oldalon, mind Orbán Viktor, mind Robert Fico részéről” – állítja Szabados Krisztián.

“Azt tartom veszélyesnek mindkét oldalon, hogy nem számolnak azzal, hogy pillanatnyi taktikai és politikai sikert érnek el, az Európai Unió néhány politikusánál saját érveiket jobban el tudják adni, de ez olyan hatással lesz a két ország kapcsolatára a lakosság szintjén, ami nagyon sok kárt fog okozni mindkét oldalnak” – véli Szabados, aki rövid távon a magyar–szlovák kapcsolatok látványos romlására számít.

“Nagyon komoly feszültség várható, ami egy ideig, néhány hónapig fenn is fog maradni” – véli a szakember. Szerinte a legkorábban az őszi – magyar és szlovák – önkormányzati választások után javulhat a helyzet.

Kifejtette: a szlovák kormány az elmúlt időszakban azzal a teherrel küzdött, hogy az egyik koalíciós párt, az SNS, az Európai Unióban vállalhatatlan volt. Most ez változhatna, ha az SNS nem jutna be a parlamentbe, és a jobboldal alakíthatna kormányt, vagy a Smer valamelyik jelenlegi ellenzéki párt támogatásával. Magyarországnak azonban hátrányos lenne, ha a szlovák parlamentben nem lenne szélsőséges párt.

„Ha (Ján) Slota pártja kiesne a parlamentből, nagyon kényelmes pozícióba kerülne Szlovákia, hiszen amíg Magyarországon van egy 17 százalékos szélsőséges párt, ami az ország hírnevét borzasztóan rontotta, ezzel szemben Szlovákia megszabadulhatna a szélsőjobboldal pártjától, ami Magyarország számára nagyon előnytelen helyzetet teremtene külpolitikai szempontból” – állítja Szabados. Leszögezte: “A magyar kormány számára fontos, hogy a szélsőséges SNS minél jobban szerepeljen a választásokon, mivel így lehetne rá ujjal mutogatni”.

Az elemző azt állítja: a szlovák–magyar viszonyt a Fidesz-kormány is belpolitikai céljai elérésének rendeli alá, s a határon túli magyarok és pártjaik sem számíthatnak arra, hogy a Fidesz tekintettel lesz érdekeikre, többek közt ezt is bizonyítja szerinte az állampolgársági törvény elfogadása.

“A szomszédságpolitikát minden kormány rövid távú politikai érdekeinek megfelelően alakította, nem hiszem, hogy ez a közeljövőben változna” – jelentette ki a politikai elemző, hozzátéve: a Fidesz konzultációs készségét csak álcának tartja, ahogyan a sokrétű konzultációs lehetőséget is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik