Nagyvilág

Szerb lap boncolgatta a szlovákokat

Koszovói forgatókönyvtől tartva címmel ír a magyar állampolgársági törvény módosításának szlovákiai felhangjairól pénteken a Vecernje novosti című belgrádi napilap.

Szlovák nyugtalanság a kettős állampolgárságról elfogadott magyar törvény miatt – áll az ellenzéki Szerb Haladó Párthoz (SNS) közel álló lap felcímében. Az újság röviden ismerteti a törvény tartalmát, Robert Fico szlovák kormányfő reagálását és a szlovák parlamentben válaszul elfogadott törvénymódosítást.

Ezután megállapítja: “a szlovák politikusok attól félnek, Budapest – ahogy arról nyíltan beszélnek és követelik a nacionalisták a magyar parlamentben – megpróbálja kezdeményezni az I. világháború utáni rendezés felülvizsgálatát, feléleszteni Nagy-Magyarországot”.

A Vecernje novosti értékelése szerint ugyanakkor Szlovákiában a Fico-kormányhoz tartozó “nacionalisták félelmet keltenek a szlovákok körében”, mondván, “a szlovákiai magyarok csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy Dél-Szlovákiában megismételjék a koszovói forgatókönyvet”.

A szerb újság végül idézi Knut Vollebaek norvég diplomatát, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosát, aki “figyelmeztetett, hogy az állampolgárságnak tartózkodási helytől függetlenül, etnikai alapon való kiosztása feszültséget teremthet az államok között”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik