Nagyvilág

Revizionizmustól tart a szlovák nagykövet

"Puha revizionizmusnak" nevezte a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást Szlovákia nagykövete a TV2 műsorában, utalva arra is, hogy a módosítást éppen a trianoni döntés évfordulója előtt hozták meg.

Peter Weiss szlovák nagykövet a TV2 Mokka című reggeli műsorában – szlovákul, de az adásban magyarul szinkrontolmácsolva – elmondta, hogy véleménye szerint a magyar Parlament egyoldalúan járt el, és nem tartotta tiszteletben sem a két ország alapszerződését, sem az EBESZ bolzánói ajánlásait, sem a velencei bizottság ajánlásait.

A diplomata szerint precedens nélküli az unió és a NATO történelmében, hogy egy állam visszautasítja a konzultációt egy olyan kérdésben, amely egy másik ország állampolgárait is érinti. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy miért zavarja a szlovák felet, hogy a magyar nemzetiségű polgárai magyar állampolgársághoz juthatnak, azt felelte, hogy állampolgárságot adni szerinte “nagyon szokatlan eljárás” Európában, amelyről ráadásul nem is egyeztettek.

Peter Weiss megemlítette Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterjelölt nyilatkozatát a témában, és ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ebből is világosan látszik: a magyar állam a lépéssel nem kulturális, hanem politikai közösséget akar teremteni; a döntés nyomán a “15 millió magyar közösségideálja fog megvalósulni”.

“Nem vagyunk naivak, hogy ne lássuk, hogy ez már nem családok összekapcsolásáról szól” – hangsúlyozta a nagykövet.

Semjén Zsolt azt mondta, hogy helyes volt a kormányzati ciklus elején beterjeszteni és elfogadni a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot. A leendő miniszterelnök helyettes – aki a nemzetpolitikáért is felel majd – csütörtöki külügyi bizottsági meghallgatásán azt mondta, mindenkivel készek a párbeszédre, s bármely uniós és nemzetközi fórumon készek megvédeni az álláspontjukat.

Naivitás lenne azt hinni, hogy ha bármilyen más állampolgársági törvényt hoztak volna, a szlovák reagálás nem lett volna hasonló. A szlovák politikában intézményesült a magyarellenesség. Mindegy lett volna, hogy mikor és milyen törvényt fogadnak el – foglalta össze Semjén Zsolt.

Az Országgyűlés szerdán 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását.
Válaszul Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét. A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal – például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik