Nagyvilág

Pelczné Gáll Ildikó és Kovács Béla utazik Brüsszelbe

Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz, valamint Kovács Béla, a Jobbik képviselője utazik Brüsszelbe, hogy az Európai Parlamentben (EP) betöltse az onnan "hazatérő" képviselők helyét. Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén úgy döntött, kiadható a két képviselő mandátuma.

A két “hazatérő” képviselő, Schmitt Pál (Fidesz) és Balczó Zoltán (Jobbik) azért mondott le EP-helyéről, mert az áprilisi választáson a magyar Országgyűlésben is mandátumot nyertek, és mindketten ez utóbbit választották.

A két képviselői hely nem tölthető be egyszerre, ezért kellett az érintetteknek arról dönteniük, melyik mandátumról mondanak le.
Az OVB döntése ellen három napon belül lehet jogorvoslattal élni. Az EP-mandátumokat a határozat jogerőre emelkedését követően Szigeti Péter, az OVB elnöke adja át a képviselőknek.

Az OVB-t Jerzy Buzek, az EP elnöke május 27-i levelében tájékoztatta arról, hogy május 14-i hatállyal megállapította Schmitt Pál és Balczó Zoltán mandátumának megszűnését.

Az EP tagjainak megválasztásáról szóló törvény szerint a képviselői megbízatás megszűnése esetén a mandátumot a listán szereplő jelöltek közül a párt által megnevezett jelölt szerzi meg. (Ez utóbbi elmaradása esetén a mandátum a listán soron következőt illetné.) A jelöltet a pártnak a mandátum megüresedésétől számított 30 napon belül kell bejelentenie az OVB-nek.

Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz-KDNP közös lista 62., míg Kovács Béla a Jobbik lista 7. helyén szerepelt. A Brüsszelbe távozó Pelczné Gáll Ildikó helyére a Fidesz-KDNP várhatóan új képviselőt állít a magyar Országgyűlésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik