Nagyvilág

Német katonasírokat gyaláztak meg

Meggyaláztak mintegy száz német I. és II. világháborús katonasírt az elzászi Guebwiller temetőjében - közölte pénteken a helyi prefektúra.

A hatóság tájékoztatása szerint a francia-német határvidék egyik legnagyobb közös francia-német katonai temetőjében összesen 95 német sírt tettek tönkre péntek virradóra ismeretlen tettesek: a sírok egy részéről letörték a keresztet, más sírokat feldöntöttek, egyre pedig gyalázó feliratot festettek.

A rongálást a reggeli órákban egy kutyáját sétáltató helyi lakos vette észre. A rendőrségen tett bejelentését követően Pierre-André Peyvel prefektus, Guebwiller polgármestere és a háborús veteránokat képviselő egyesületek vezetői azonnal a helyszínre sietettek. A nyomozást a rendőrség azonnal megkezdte. Munkájukat nehezíti az, hogy a temető a városon kívül található, s a sírgyalázásnak nem voltak tanúi.

Guebwiller katonai temetőjében 1238 német és megközelítőleg ugyanannyi francia katona nyugszik.

A német-francia határvidék, a ma Franciaországhoz tartozó Elzász évszázadokon át vita tárgyát képezte a két ország között. A terület 1870-tól az I. világháború végéig a német császár fennhatósága alá tartozott, majd ismét Franciaország része lett. Az 1940-ben Németországhoz visszacsatolt területről a besorozottak, franciák és németek egyaránt, az I. világháborúhoz hasonlóan a német hadseregben harcoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik