Külföld

NATO-konfliktust szülhet a kettős állampolgárság

admin
admin

2010. 05. 28. 13:20

Súlyos konfliktus van fellángolóban a NATO és az Európai Unió két tagja, Magyarország és Szlovákia között - írta a Kommerszant pénteken, a magyar állampolgársági törvény módosítása kapcsán.

Az orosz üzleti lap úgy látja, hogy a lépésnek nem annyira Szlovákiában, mint inkább Ukrajnában lesz komoly hatása. Internetes oldalán a lap Harc az emberekért címmel közli budapesti tudósítójának cikkét.

Ismerteti a magyar jobbközép koalíció által már a kampány során kilátásba helyezett intézkedés lényegét, valamint a pozsonyi parlament heves válaszlépését, amellyel betiltották Szlovákiában a kettős állampolgárságot, és szlovák állampolgárságától való megfosztással fenyegettek meg mindenkit, aki felveszi a magyart. Megemlíti emellett, hogy a törvényt 2011 januárjától alkalmazzák majd, éppen akkor, amikor Magyarország kezd majd elnökölni az EU-ban.

Szlovákia nincs veszélyben

“Az, hogy Budapest döntése kiváltja a szomszédok tiltakozását, előre tudható volt. A reagálás azonban a vártnál is élesebb lett. Különösen Szlovákiában, ahol magyarok teszik ki az ötmilliós lakosság több mint 10 százalékát. A magyar Országgyűlés döntését Pozsony ‘a belügyeibe való beavatkozásként’ és, amint azt Robert Fico miniszterelnök mondta, ‘nemzetbiztonsági fenyegetésként’ értékelte” – írja a tudósító, Fjodor Lukjanov.

“Egyébként Szlovákiát aligha fenyegeti a magyar állampolgárság tömeges felvétele” – véli Lukjanov. – Szlovákiában jobb a gazdasági helyzet, mint a szomszédban. Az ország már az euróövezet tagja, pénzügyi helyzete stabil. Ráadásul itt még az adók is sokkal alacsonyabbak, mint Magyarországon. Sok magyar Szlovákiába helyezi át a vállalkozását, hogy csökkentse az adóterheit, s nincs ellenükre, hogy a szlovák állampolgárságot is felvegyék” – írja.

Csak Ukrajnának éri meg

“A romániai és szerbiai magyarok sem valószínű, hogy sorba állnának majd a magyar állampolgárság megszerzéséért. Ezen országok (Magyarországgal) közös határai gyakorlatilag már nem léteznek, így különösebb előnyöket nem élvez majd a magyar útlevél birtokosa.”

“Az egyetlen ország, amelyet komolyan érinthet a magyar törvény, az Ukrajna. Szakértők véleménye szerint Kárpátalján tömeges jelenséggé válhat a magyar útlevél megszerzése. Ha másért nem, hát azért, mert azzal minden vízum nélkül be lehet utazni gyakorlatilag az egész világot. Így aztán előfordulhat, hogy a hivatalos adatok szerint Kárpátalján élő 200 ezernél sokkal többen vallják majd magukat magyarnak” – írja a moszkvai Kommerszant.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.