Nagyvilág

Hanyagság okozhatta az olajkatasztrófát

A Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant olajfúró platform két megsérült munkása azt állítja: az üzemeltető cégek számos biztonsági intézkedést megszegtek. Az olajkatasztrófa a British Petrolnak eddig 930 millió dollárjába került.

A Deepwater Horizon platform április 20-án robbant fel, majd két nappal
később elsüllyedt, 11 munkás halálát okozva. Több mint száz embert
mentettek ki.

Ilyen jellegű környezeti katasztrófa elsősorban a tengeri kőolajszállítás során jelentkezett eddig az 1960-as évek második felétől. Az 1973-as kőolajár-robbanás után növekedett meg a nagy befogadó képességű olajszállító hajók, a tankerek iránt a szállító vállalkozók igénye. Az ezekkel történt balesetek során napjainkig igen nagy mennyiségű kőolaj került már a tengerekbe.

Ha baleset történik, más mentési elvet követnek a szárazföldön és mást a tengeren. Elsődleges cél mindkét esetben a kiömlés elzárása, a fúrás lezárása, égés esetén annak megszüntetése. Épp ezért a tengeri fúrásokat nagyobb biztonsággal tervezik és kivitelezik: már az első tengeri fúrásoknál is alkalmaztak monitorozást, amely gyorsan fejlődve a víz alatti kamerázással folyamatos figyelést tesz lehetővé a tenger fenekén lévő helyzetről is mondta el az fn.hu-nak korábban Szőts András geológus.

Fotó: MTI - KÉPGALÉRIA

Fotó: MTI – KÉPGALÉRIA

A BP-nek eddig 930 millió dollárjába került

A British Petrol már 930 millió dollárt fordított a Mexikói-öbölben történt fúrósziget-katasztrófa által okozott környezeti károk elhárítására és az olajömlés megfékezésére, de egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a furat eltömésére tett legutóbbi kísérlete, a “top kill” művelet sikerrel járt-e vagy sem.

“A ‘top kill’ eljárást ilyen mélységben még soha nem alkalmaztuk és sikere egyelőre kétséges” – írja a brit olajipari vállalat pénteken kiadott közleménye. A BP szerint a furatba pumpált fúróiszappal az olajömlés elfojtására tett kísérlet még további 24-48 órát vehet igénybe, és amennyiben nem jár eredménnyel, már felkészültek egy alternatív megoldásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik