Nagyvilág

Szöulban bosszút követelnek a hadihajóért

Mintegy tízezren, köztük háborús veteránok tüntettek csütörtökön Szöulban, és bosszút követeltek a Cshonan hadihajó márciusi elsüllyesztéséért. A demonstrálók elégettek egy észak-koreai zászlót.

Egy nemzetközi szakértői csoport megállapította, hogy észak-koreai torpedó süllyesztette el a hajót, 46 matróz halálát okozva. Phenjan tagadja, hogy bármi köze volna a tragédiához, mégis a vizsgálat eredményének közzététele óta drámai módon nőtt a feszültség a két ország között.

“Halál Kim Dzsong Ilre!” – kiáltották a tüntetők Észak-Korea vezetőjére utalva. Követelték továbbá a kormánytól, hogy büntesse meg azokat az ellenzéki politikusokat, akik megkérdőjelezik a nemzetközi vizsgálat következtetéseit.

A dél-koreai haditengerészet nagyszabású tengeralattjáró-elhárító gyakorlatba kezdett csütörtökön, jóllehet Észak-Korea korábban figyelmeztette déli szomszédját, hogy az ilyesfajta katonai megmozdulások háborúba sodorhatják a két felet. Szöul elrettentés céljából júliusban két további gyakorlatot tervez közösen az Egyesült Államokkal.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentette csütörtökön, hogy Phenjan felmondja az arra vonatkozó megállapodást Szöullal, hogy elkerüljék a véletlen haditengerészeti incidenseket. Az észak-koreai hadsereg vezérkara közölte, hogy azonnal csapást mérnek bármilyen dél-koreai hadihajóra, amely behatol az ország felségvizeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik