Nagyvilág

Sorozatgyilkosságokról írt doktorit egy sorozatgyilkos

A sorozatgyilkosságok lélektanát tanulmányozta doktori disszertációjához egy brit egyetemi kutató, akit az utóbbi évtizedek legsötétebb, állítólag kannibalizmussal is súlyosbított angliai sorozatgyilkossági ügyének gyanúsítottjaként vettek őrizetbe.

A 40 éves Stephen Griffiths pszichológust egyelőre három prostituált meggyilkolásának gyanújával tartják fogva. Griffithst bradfordi otthonában vették őrizetbe a nagy erőkkel kivonult fegyveres rendőri egységek. A rajtaütés előzményeként egy közeli kis folyóban emberi testrészeket talált egy járókelő; ezekről a rendőrség csütörtökön hivatalosan megállapította, hogy egy prostituált feldarabolt maradványairól van szó. A 36 éves Suzanne Blamires eltűnését múlt pénteken jelentették be, és azóta előkerült egy biztonsági kamera felvétele, amelyen a hatóságok feltételezése szerint a néhai örömlány brutális meggyilkolása látható.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap csütörtökön idézett rendőrségi forrásai szerint a vérfagyasztó képsoron az látszik, amint valaki egy lakóház folyosóján egy fiatal nőt üldöz, majd leüti. A nő elveszti eszméletét, a támadó egy időre eltűnik a kamera látómezejéből, ám nem sokkal később visszatér – egy számszeríjjal, amellyel fejbe lövi tehetetlen áldozatát. A felvétel Griffiths lakásának közelében készült, és a lakóház elborzadt gondnoka fedezte fel, amint rutinszerűen átnézte a kamera által rögzített házbeli eseményeket.

A The Sun rendőrségi forrásai szerint a holttestet valószínűleg szamurájkarddal darabolták fel, mielőtt a maradványok a vízbe kerültek volna, és a detektívek állítólag olyan nyomokat is vizsgálnak, amelyek arra vallanak, hogy a gyilkos esetleg ehetett áldozata húsából.

Griffiths, akit két másik, korábban eltűnt bradfordi prostituált meggyilkolásával is gyanúsítanak, kriminológiából írja PhD-szakdolgozatát, és választott témakörén belül elsősorban a sorozatgyilkosságok indítékaira összpontosít.

A Leeds szomszédságában fekvő nyugat-yorkshire-i Bradford piroslámpás negyede nem először kerül a rendőrségi figyelem középpontjába. Itt kezdte “tevékenységét” Peter Sutcliffe, a “yorkshire-i hasfelmetsző”, aki 1975 és 1980 között 13 nőt ölt meg, köztük hármat Bradfordban.

Az egykori kamionsofőr általában kalapáccsal támadt áldozataira, akiket megerőszakolt, majd brutálisan összeszurkált. A most 63 éves Sutcliffe-t 1981-ben fogták el, és jelenleg is egy börtön zárt pszichiátriai osztályán tartják, miután húsz életfogytiglant róttak ki rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik