Külföld

Képviselők lehetnének a határon túli magyarok

admin
admin

2010. 05. 27. 14:34

A Kárpát-medencében élő magyarok most a kettős állampolgárságra összpontosítanak, miközben a háttérbe szorul két, a kettős állampolgárság mellékvizén felmerült törvényjavaslat – írja az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közel álló újság főszerkesztője, Kőszeghy Elemér.

Az egyik fontos javaslat, hogy a Jobbik az alkotmány módosításával 26 képviselői helyet biztosítana a magyar Országgyűlésben a határon túli magyarok számára. Ezzel a határon túli magyar közösségeknek lehetőségük nyílna arra, hogy a magyar törvényhozásban beleszólhassanak a róluk szóló vitákba, és közvetlenül befolyásolhassák a végleges döntést – mutat rá a cikk írója.

Ugyanakkor furcsa lenne, ha egy-egy fontos magyar belpolitikai, gazdasági vagy éppen szociális törvény sorsát a 26 “idegenlégiós” személy döntené el. A feltételezett képviselők státusuknál fogva államtitkok birtokába kerülnének, s nem biztos, hogy Budapestnek jót tenne, ha ezek a titkok – az esetleg – magyar állampolgársággal is rendelkező, de mégiscsak külföldi állampolgárok birtokába kerülnének.

A másik javaslat a Fideszé, mely olyan alkotmánymódosítást kezdeményez, amelyik egy 200 plusz 13 fős parlamentet irányoz elő – emeli ki a szerző, aki szerint ezt fenntartások nélkül támogatni lehet, hiszen az indítvány a 13 helyet a magyarországi etnikai kisebbségek, köztük a ruszinok és az ukránok számára biztosítaná.

A Fidesz javaslatának nagy előnye, hogy ezek után Magyarország jogosan kérhetné Kijevtől az alanyi jogon járó parlamenti mandátumot a magyar közösség számára. Kőszeghy szerint könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi ukrán vezetés nem zárkózna el egy ilyen lépés elől, amire bizonyíték az a törvényjavaslat, amely 13 nemzetiség nyelvét emelné regionális rangra Ukrajnában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.