Nagyvilág

Elállították az olajszivárgást a Mexikói-öbölben

Az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájáról van szó.

Elállították az olajszivárgást a Mexikó-öbölben – jelentette az amerikai parti őrség parancsnokára hivatkozva a The Wall Street Journal on-line kiadása washingtoni idő szerint csütörtök reggel. Az újság szerint az illetékes a New Orleans-i rádiónak nyilatkozott.

A Los Angeles Times ugyancsak ezt jelentette Thad Allenre, a parti őrség tengernagyára hivatkozva. Allan azt mondta, hogy a kútban még van ugyan olajnyomás, de már nagyon alacsony.

A lap úgy tudja, hogy a BP megkezdte a cement bepumpálását a kitörésgátló szerkezetbe annak végleges eltömítése céljából. Az akciót irányító mérnökök állítólag törmelék anyagot is a szerkezetbe juttattak a jobb szigetelés érdekében.

A katasztrófaelhárítást irányító parancsnokság közölte: hivatalosan még nem lehet megerősíteni, hogy sikerült elfojtani a nyersolaj ömlését az 1500 méteres mélységben levő kútnál. Az eltömítési eljárást végző BP sem erősítette meg az akció sikerét.

Amerikai szakértők egy csoportja szerint sokkal nagyobb mennyiségű nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, mint azt korábban feltételezték, a mostani tragédia súlyosabb az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai baleseténél.

Szinte bizonyos, hogy az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájáról van szó, “sokkal nagyobb” szennyeződés történt, mint 1989-ben, amikor 11 millió gallon (41,6 millió liter) olaj szennyezte be a tengert és a partot.

Marcia McNutt, az amerikai földtani intézet igazgatója csütörtökön azt mondta, különböző számításokat végeztek, és úgy becsülik: eddig 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött ki a kútból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik