Nagyvilág

Pánikreakció Pozsonyban

Várhatóan még szerdán válaszol Szlovákia az Országgyűlés döntésére, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárság könnyített felvételét.

A magyar Országgyűlés reggeli döntése után Pozsonyban azonnal összehívták a szlovák kormányt, amely megvitatja a szlovák állampolgársági törvény módosítását.

A nyilvánosságra került javaslat szerint arról van szó, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal.

A kormány döntése után a javaslatot a parlament elé terjesztik, amely a délelőtti órákban folytatja rendkívüli ülését.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) ellenzi, hogy megbüntessék a szlovákiai magyarokat, és saját javaslatot terjeszt elő ebben az ügyben. Korábbi közlés szerint a javaslat lényege: elfogadni egy olyan törvényt, amely kimondja, hogy a magyarországi módosított állampolgársági törvény szlovák állampolgárokra nem alkalmazható.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) üdvözli az Országgyűlés döntését a magyar állampolgársági törvény módosításáról. A szlovák kormány által ezzel kapcsolatban kiváltott “hisztériát” az MKP “feleslegesnek és eltúlzottnak” tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik