Külföld

Londonnak 225 nukleáris robbanótöltete van

admin
admin

2010. 05. 26. 19:39

Először árulták el szerdán Londonban Nagy Britannia nukleáris arzenáljának méretét, és a brit külügyminiszter 225-ben nevezte meg a nukleáris robbanótöltetek számát.

William Hague azután tette meg bejelentését a brit képviselőházban, hogy az amerikai kormányzat májusban közölte: nukleáris robbanótöltet-készlete 5113 darabból áll és további több ezer elavult vár leselejtezésre.

Az amerikai nukleáris arzenálra vonatkozó, nyilvánosságra hozott adatok a készletek gyors csökkenésére utalnak.
“Úgy gondoljuk, eljött a megfelelő idő, hogy nyitottabbak legyünk az általunk birtokolt fegyverekkel kapcsolatban” – jelentette ki Hague. – “Megítélésünk szerint ez elősegíti a bizalom légkörének kialakulását a nukleáris fegyverekkel rendelkező és az ilyenekkel nem rendelkező államok között és hozzájárul a nukleáris fegyverek számának csökkentéséhez a világon”.

Nagy-Britannia korábban felfedte, hogy 160 bevethető robbanótöltettel rendelkezik, de Hague bejelentése nyomán először vált ismertté a brit nukleáris arzenál teljes nagysága.
Alistair Burt brit külügyminiszter-helyettes az ENSZ-nél akkreditált tudósítók előtt szerdán kijelentette, hogy Hague megbízásából érkezett New Yorkba, az atomsorompó-egyezmény felülvizsgálati konferenciájára, hangsúlyozandó a képviselőházban elhangzott bejelentés fontosságát.

“Nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása kérdésében minden a bizalmon múlik, a szerződés részesei közötti bizalmon” – mondta Burt.

Mint hangsúlyozta, az új brit kormány tudatában van annak, hogy az atomsorompó-egyezményre komoly nyomás nehezedik, miután az előző, 2005-ben megrendezett felülvizsgálati konferencia eredménytelenül zárult.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.