Külföld

Ausztriában gyanút kelt az állampolgársági törvény

admin
admin

2010. 05. 26. 10:31

A konzervatív osztrák lap, a Die Presse.szerint a kettős állampolgárság bevezetésével Orbán Viktor csak bátorítja a "baloldali populista" Robert Fico szlovák miniszterelnököt.

“Az ember azt gondolná, hogy Magyarország erős emberének, Orbán Viktornak van elég más gondja” – fogalmazott a szerző, Burkhard Bischof.

“Amilyen katasztrofálisnak festette le a szocialisták által hátrahagyott szociális és gazdasági örökséget, nagy buzgalommal kellene munkálkodnia az ország talpra állítását célzó reformterveken. De a jelek szerint egyedül az állampolgársági törvény módosításán dolgozott, amely így lehetővé tenné a szomszédos országokban élő összes magyar nemzetiségűnek a magyar állampolgárság megadását” – írta.

“Az ilyen kettős állampolgárság gyakorlata már sok esetben szült rossz vért, például a Dél-Oszétiában vagy Abháziában kiállított orosz útlevelek” – vélekedett a szerző.

Nézete szerint rossz vért szül Magyarország szomszédainak körében is, noha Budapest kitartóan állítja, hogy csak Szlovákia csinál problémát belőle, s hogy Romániában, Szerbiában, Ukrajnában vagy Ausztriában nincsenek vagy alig vannak fenntartások.

“Még ha így volna is, Orbán Viktor nagyon jól tudja, milyen hiperkényes téma a szlovákiai magyar kisebbség kérdése, és hogy Szlovákiában júniusban választások lesznek. Az ottani nacionalisták a magyar témával akarnak pontokat szerezni a választóknál, a baloldali populista Robert Fico éppúgy, mint a “magyarfaló” Ján Slota. Vajon Orbán kettejükkel együtt folyamatosan napirenden akarja tartani a szomszédságvitát, hogy mindnyájan elterelhessék a figyelmet az igazi problémáktól?” – tette fel a kérdést a Die Presse.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.